Afbeelding
Gemeente Utrecht

Eerste resultaten Utrechtse aanpak Eenzaamheid

Nieuws

UTRECHT > Eerste resultaten Utrechtse aanpak Eenzaamhei Na ruim een jaar boekt de Utrechtse aanpak van eenzaamheid – via het netwerk Utrecht Omarmt – voorzichtig de eerste resultaten.

 Het netwerk heeft afgelopen jaar verschillende activiteiten geïnitieerd en samengewerkt in 12 actiecoalities. Om grip te krijgen op de resultaten en om te kijken naar wat beter en anders kan, is de aanpak geëvalueerd door kennisinstituut Movisie. Op basis van deze evaluatie zijn acties voor het komend jaar bepaald.

Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke ondersteuning en Welzijn: “De Utrechtse aanpak is voor iedereen en met iedereen, en het netwerk bestaat nu al uit ruim 200 deelnemers met zeer diverse achtergronden. Met de conclusies en aanbevelingen van Movisie kunnen we onze successen van afgelopen tijd vieren en onze koers voor komende periode beter bepalen.”

Jonge en brede netwerkaanpak
Uit de evaluatie blijkt dat Utrecht Omarmt een jonge en brede netwerkaanpak in ontwikkeling is. Het werken in het netwerk en met de actiecoalitie zorgt ervoor dat er snel, flexibel en effectief gewerkt kan worden. Voorbeelden van deze acties zijn de campagne ‘Stel je voor’, waar op Utrechtse stations koffie werd uitgedeeld en mensen een tweede koffie werd aangeboden om uit te delen aan iemand die ze tegenkwamen, ‘Welzijn op Recept’ waarbij een huisarts bij klachten gelinkt aan eenzaamheid geen medicatie voorschrijft maar een verwijzing naar een sociaal makelaar in de buurt geeft, om samen te kijken welke activiteiten er passen bij de wensen van iemand. En ook cursussen voor medewerkers van organisaties met veel klantcontact om eenzaamheid te signaleren en te weten wat je dan het beste kunt doen.

Noortje Rozema, Stichting Oog voor Utrecht, deelnemer actiecoalitie: “Door de aanpak tegen het coronavirus zijn we ons nu allemaal nog meer bewust dat we ook het eenzaamheidsvirus sámen met alle Utrechters moeten aanpakken, niet alleen de professionals. Onze actie coalitie Noordwest zorgt ervoor dat wat we aanbieden zo min mogelijk drempels heeft en kan aangepast worden aan wat mensen als burger én professional te bieden hebben. We willen het oog hebben voor elkaar bij iedereen aanwakkeren.”

Acties voor komend jaar
Komend jaar gaat het netwerk verder met de trainingen van mensen die eenzaamheid tegen komen in hun werk. Ook komt er een signaleringskaart. Op deze manier wordt het voor een brede groep mensen eenvoudiger om eenzaamheid te herkennen en hier iets mee te doen. Uit de evaluatie blijkt dat er nog onvoldoende zicht is op Utrechters die zeer ernstig eenzaam zijn, en dat het nog niet duidelijk is of er voldoende passend aanbod is. Daarom gaat het netwerk zich toeleggen op het aanbod wat nodig is om zeer ernstig eenzame mensen hulp te bieden.

Meer informatie over de aanpak vindt u op www.utrecht.nl/eenzaamheid.

Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws
Vrijwilligers van JEF en de brandweer in Brazzerie Abrona
Helden in het zonnetje gezet, vrijwilligers en brandweermensen Vleuten en De Meern Lezersnieuws