Afbeelding

Voel je vrij op een fort. Er is er altijd één in de buurt!

Vrije tijd

NIEUWERSLUIS > Luisteren naar een prachtig concert, met als decor een eeuwenoud fort? In de buitenlucht kijken naar de indrukwekkende film 1917, terwijl de geschiedenis langskomt? Of gewoon lekker genieten van een hapje en drankje met uitzicht op de fort- of vestingracht? Je kunt echt alle kanten op tijdens Fort & Vrij, van 5 t/m 13 september. En belangrijk: al deze unieke activiteiten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Stelling van Amsterdam en alle andere waterlinies vinden plaats in de buitenlucht en zijn gegarandeerd Coronaproof! Bekijk het programma op www.forten.nl!


CORONAPROOF

Een bezoekje aan een fort is nu het ideale dagje uit. Met hun weidse terreinen zijn forten geweldige plekken om veilig samen te komen. Ga je voor een stevige wandeling, een interessante rondleiding, museumbezoek of plof je liever in een luie stoel op een terras? Op een fort is het heerlijk ontspannen, genieten van je vrijheid en vrije tijd. Kijk op forten.nl voor een fort, bunker of kasteel bij jou in de buurt. Let op: vanwege Corona moet je in de meeste gevallen vooraf reserveren. Plan je bezoek dus op tijd.

VRIJHEID
De forten van de waterlinies hebben ons eeuwenlang beschermd en dragen veelal nog zichtbare sporen van het verleden. Ook in de Tweede Wereldoorlog droegen de waterlinies bij aan de verdediging van het omringende land. Soms keerde de inundatietechniek zich tegen ons als de bezetter het gebied onder water zette als wapen tegen geallieerde legers. De nieuwe bestemming van de forten is illustratief voor de vrijheid van vandaag. Iedereen kan genieten van dit unieke militaire erfgoed: Fort & Vrij!

EEN GREEP UIT DE ACTIVITEITEN

Film & Muziek: Schoonhoven (5 september) en Nieuwpoort (12 september) organiseren een heuse drive-in bioscoop in de vesting. Ook op Fort bij Spijkerboor is 12 september een buitenbios met de indrukwekkende film 1917! Voorafgaand aan de film kan je er heerlijk eten. Op de zondagen op Fort Vuren en in Vesting Gorinchem live muziek.

Rondleidingen: Op 6 september is de keuze reuze. Kom naar Fort Kijkuit en doe de OERRR-opdrachten. Op Fort Rijnauwen is een familiewandeling. Of ontdek Fort aan de Buursteeg, Werk aan het Spoel of Fort Asperen of een bunker met een gids. Op 12 en 13 september is het Open Monumentenweekend. Uniek is de openstelling van het bewoonde Fort Steurgat in Werkendam op 12 september. Op Fort Nieuwersluis beleef je de Koude Oorlog met het kijk- en luisterspel op 13 september. Ook op Fort Waver-Amstel en Fort bij Abcoude zijn rondleidingen.

Wandelen & Fietsen:  Ontdek de linieroutes voor fietsers en wandelaars, langs kanalen en dijkjes, sluizen en monumenten. Onderweg kan je uitpuffen op een fortterras. Doe de” Ronde Venen” op de fiets langs 7 forten van de Stelling van Amsterdam (44 km). Wandel langs de vier Lunetten o.l.v. een gids en bezoek de atoombunker op Lunet I. Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Utrecht met de fietsroute ‘Langs sluizen en forten’ (42 km). De echte wandelaars halen hun hart op met het Waterliniepad; een 350 km lange afstandswandelpad langs twee waterlinies.

Eten & Drinken: Relax met een hapje en drankje op het terras, bijv. bij Fort Zuid, Fort KIJK, Fort Uitermeer, Fort aan de Klop, GeoFort of Fort Bakkerskil. Geniet van gastronomie in een historische sfeer. Ga met een picknickmand op pad of schuif aan bij een barbecue.

Avontuur: De stoerste kids kunnen zaterdagnacht 5 september terecht op Fort bij Spijkerboor voor een Fortsurvival. Vlot varen, boogschieten, kampvuur maken en slapen op een echt fort. Hoe gaaf is dat?! Vaar op 6 september voor de publieksdag naar Forteiland IJmuiden. Voor een compleet dagje uit ga je naar Fort Pannerden met op 13 september extra demonstraties van oude ambachten. In het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten worden kids uitgedaagd in de Waanzinnige Boomhut Doe Expo.

UNESCO WERELDERFGOED
Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan “De Stelling van Amsterdam” is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. En een andere grote waterlinie “de Nieuwe Hollandse Waterlinie” is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op die Stelling van Amsterdam. Naar verwachting zullen deze twee linies in 2021 één groot Werelderfgoed vormen.
Stellingvanamsterdam.nl en nieuwehollandsewaterlinie.nl

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws