De winnaars van de C.C.S. Cronestipendia 2019 waren Kalib Batta, Jessica van Geel en Joep van Helden.
De winnaars van de C.C.S. Cronestipendia 2019 waren Kalib Batta, Jessica van Geel en Joep van Helden.

Munganyende Hélène Christelle, Annet Schaap en Lisa Weeda ontvangen C.C.S. Cronestipendia 2020

Gemeente

UTRECHT > Munganyende Hélène Christelle, Annet Schaap en Lisa Weeda ontvangen een C.C.S. Cronestipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

De jury die net als vorig jaar bestond uit Daphne de Heer (oud-directeur van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), Fabian Stolk (universitair docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht) en Enne Koens (toneel- en jeugdboekenschrijver) heeft lovende woorden voor de drie schrijvers.

Het werk van Munganyende Hélène Christelle (1993) deed de jury geregeld denken aan Couperus. De jury zegt verder over haar: “Munganyende Hélène Christelle werkt aan een intrigerende roman die een inkijkje geeft in het alledaagse leven van een Nederlands gezin met een vluchtgeschiedenis in centraal Afrika. De beschrijvingslust spat van de pagina’s.”

Annet Schaap (1965) is schrijfster van haar veelbekroonde debuut Lampje (2017) en van De boom met het oor (2017). Haar teksten behoren volgens de jury tot de beste inzendingen. De jury vindt het bijzonder en razend knap dat haar werk zowel kinderen als volwassenen aanspreekt. “Dat vermogen is zeldzaam in de letteren en wordt te weinig gewaardeerd.”
Lisa Weeda (1989), schrijfster van De benen van Petrovski (2016), noemt de jury een begenadigd schrijver. “Ze schrijft precies, zintuigelijk en meeslepend. De ingezonden fragmenten kenmerken zich door een geheel eigen toon.”

De stipendia worden op 24 september uitgereikt door wethouder Anke Klein tijdens de feestelijke opening van het ILFU International Literature Festival Utrecht in de tuin van Slot Zuylen.

Over de C.C.S. Crone Stipendia
De C.C.S. Crone Stipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914 -1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met het ILFU. De jury ontving dit jaar 22 inzendingen. Een auteur moet in Utrecht wonen en minimaal een contract hebben met een erkende uitgeverij of maximaal drie boeken gepubliceerd hebben bij een erkende uitgeverij. In 2019 ontvingen Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden de stipendia.

Utrecht UNESCO City of Literature
Utrecht heeft een lange literatuurgeschiedenis. De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma, Ingmar Heytze en Marieke Lucas Rijneveld. Hele generaties groeiden op met Nijntje van Dick Bruna. Het leverde Utrecht de titel  UNESCO City of Literature op. Met de stipendia geeft Utrecht beloftevolle schrijvers de ruimte zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te publiceren.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws