Afbeelding

Online lezing De Koude Oorlog in schoolboeken bij Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Lezersnieuws

STICHTSE VECHT > Op dinsdag 20 oktober om 14.00 uur gaat de online lezing ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in première. 

De lezing wordt uitgezonden via de mediakanalen van het RHCVV (op de website en het YouTube-kanaal) en zal daarop te zien blijven. Binnen het thema van de Maand van Geschiedenis Oost/West, wordt tijdens de online lezing ingezoomd op de Koude Oorlog. Historicus Paul Stolk vertelt over de verschillen die er door de tijd heen zijn tussen diverse schoolboeken als het gaat om het verhaal van de Koude Oorlog.

 

De Koude Oorlog was een periode in de tweede helft van de twintigste eeuw waarin een gewapende vrede bestond tussen het kapitalistische Westen (met de VS aan het hoofd) en het communistische Oosten (met de Sovjet-Unie als leider). Historicus Paul Stolk heeft onderzoek gedaan naar twaalf schoolboeken die zijn verschenen tussen 1948 en 2017. Hij heeft hierbij gekeken op welke manier het begin van de Koude Oorlog beschreven wordt. Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat er grote verschillen bestaan. Zo begint volgens het schoolboek Coda (1970) de Koude Oorlog met de Griekse burgeroorlog in 1946, terwijl een ander schoolboek (1950) uitgaat van de Blokkade van Berlijn in 1948 als het begin van de Koude Oorlog. In de drie kwartier durende lezing zal Paul Stolk deze verschillen toelichten en uitleggen hoe en waarom deze ontstaan zijn.

Het RHCVV vindt het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat er niet zoiets is als dé geschiedenis. Er bestaan in het collectieve geheugen verschillende verhalen over hetzelfde onderwerp. Dit komt doordat ‘het collectief geheugen van leerlingen mede gevormd wordt door de geschiedenismethodes die op school worden gebruikt. De historiografie [geschiedschrijving] van de Koude Oorlog is onderhevig aan veranderingen en dus ook de informatie die de leerlingen op latere momenten in hun leven tot zich kunnen nemen.’ aldus Paul Stolk in zijn onderzoek.

Nederland was indirect betrokken bij de Koude Oorlog, deze periode in de geschiedenis heeft daarom ook haar sporen nagelaten in onze streek. Zo is een deel van fort Nieuwersluis tijdens de Koude Oorlog zo ingericht, dat deze in geval van een dreigende kernoorlog volledig was af te sluiten en in Weesp vond in 1981 een protest tegen kernwapens plaats.

Praktische informatie

De online lezing ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ is 20 oktober vanaf 14.00 uur te bekijken via onze website (www.rhcvechtenvenen.nl) en ons YouTube-kanaal (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen). De lezing zal online blijven staan en kan bekeken worden op een tijd die u het meest schikt.

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen
Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kan iedereen deze archieven inzien en onderzoek doen. Daarnaast heeft het RHCVV een grote bibliotheek met boeken over de regio. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws