Afbeelding

Maakindustrie Utrecht-West heeft gekwalificeerd technisch personeel hard nodig

Ondernemend

REGIO > Ondernemer Jan van Walraven uit Mijdrecht zet zich al jarenlang in voor de opleiding en instroom van vakmensen in de maakindustrie, het deel van de industrie dat materialen tot nieuwe producten verwerkt, van de provincie Utrecht. Onlangs nam Jan het initiatief dat leidde tot de aanvraag door de provincie Utrecht van de MKB-deal. Hierdoor kan het midden- en kleinbedrijf in de maakindustrie in Utrecht-West rekenen op een financiële injectie van 740.000 euro. Jan vertelt over de totstandkoming en het belang van de deal. 

n de provincie Utrecht ontstonden de afgelopen jaren meerdere initiatieven met hetzelfde doel: het opleiden van voldoende technisch gekwalificeerd personeel. Om deze initiatieven nog beter van de grond te krijgen, stapte Jan eind 2019 naar de provincie. “Daar werd mij verteld over de MKB-deal, waarmee we al deze lokale initiatieven in onderlinge samenhang een ontzettende boost zouden kunnen geven. Gezamenlijk besloten we dat dit een prachtige kans zou zijn. We zorgden ervoor dat betrokken partijen met elkaar gingen optrekken, met daarin een centrale rol voor de provincie. Die rol mag hierin ook zeker worden benoemd. Gedeputeerde Robert Strijk zag direct het belang in om de MKB-deal aan te vragen bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.”

Om de aanvraag in te dienen moesten provincie en betrokken partijen aantonen gezamenlijk een bijdrage te willen leveren en moest de meerwaarde voor het midden en klein bedrijf (mkb) concreet worden aangetoond. De provincie Utrecht heeft de MKB-deal namens de betrokken partijen geschreven en aangevraagd en is afgelopen juli gesloten

Meer technisch geschoold personeel

De MKB-deal omvat een samenwerking tussen het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. De gezamenlijke aanpak is erop gericht om het tekort aan technisch personeel te verkleinen en tegelijkertijd innovatieve mogelijkheden en doorgroei van bedrijven te versterken. “Dat is ontzettend belangrijk”, licht Jan toe “want het mkb in onze maakindustrie is van grote waarde voor de economie. Om deze positie in de toekomst te behouden, moeten we zorgen dat er voldoende technisch geschoold personeel beschikbaar is. Alles in de MKB-deal is daarop gericht.”

MAKE Center, TechnoHUB en MakerSpace

Met de MKB-deal krijgen drie initiatieven extra steun om uit te groeien tot een belangrijke schakel in de aanpak. Bij de onderwijsinstelling ROC Midden Nederland in Nieuwegein is onlangs begonnen met de bouw van de praktijkhal van het MAKE Center  externe link, waarin het aanbod en de inrichting van diverse opleidingsactiviteiten voor middelbaar beroepsonderwijs op het gebied van de maakindustrie worden ontwikkeld en aangeboden. De TechnoHUB  externe linkin Woerden is een technische opleidingslocatie met up-to-date praktijkruimten die beschikbaar zijn voor basisonderwijs, middelbaar onderwijs en beroepsonderwijs en waar ook en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geënthousiasmeerd worden voor technische beroepen. De MakerSpace  externe linkvan het VeenLanden College in Mijdrecht kan binnenkort rekenen op een nieuw gebouw, waarin alle mavo, havo en vwo leerlingen ervaring kunnen opdoen met techniek en experimenteren met de nieuwste mogelijkheden op dit gebied.

Slagkracht voor een robuuste constructie

De bundeling van de initiatieven in de MKB-deal biedt veel voordelen, waaronder voldoende slagkracht om tot een robuuste constructie te komen en de uitwisseling van kennis en ervaringen. “De drie individuele initiatieven waren zonder de subsidie waarschijnlijk ook van de grond gekomen, maar laat ik eerlijk zijn: de bijdrage zorgt ervoor dat we slagvaardiger en daadkrachtiger zijn. Kennis en ervaring kan nog beter worden uitgewisseld, waardoor we als regio meer kunnen werken aan een sterke maakindustrie.” Met de deal wordt de onderlinge samenwerking gestimuleerd en verstevigd. De drie initiatieven zijn belangrijke bouwstenen in het versterken van het ecosysteem rondom de maakindustrie.

Hogere doorstroom naar technische opleidingen

Met de middelen uit de MKB-deal wordt de aansluiting van het onderwijs bij de (toekomstige) personeelsbehoefte verbeterd. Voor de komende jaren hoopt Jan dat meer kinderen of jongeren kiezen voor een technische opleiding. “We zien dat nu al bij het VeenLanden College. Landelijk gaat zo’n 25% van de mavoleerlingen door naar een technische opleiding. Bij het VeenLanden College is dat op dit moment 30%. Ik hoop dat we dat percentage nog een tikje hoger krijgen. Ook hoop ik dat we straks een opleidingsaanbod hebben neergezet dat bijdraagt aan het concept Leven Lang Ontwikkelen en waaraan studenten van alle leeftijden met plezier deelnemen. Om zich op die manier te ontwikkelen tot gekwalificeerd technisch personeel. Dat heeft onze maakindustrie namelijk hard nodig.”  

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws