Afbeelding
Owner

Video Utrecht wil minder hinder door straatverlichting

Nieuws

UTRECHT > De gemeente Utrecht doet samen met de stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL), de gemeente Zoetermeer, SOLGU, Bartimeus (instituut voor blinden en slechtzienden) en Koninklijke Visio, onderzoek naar hinder van ledverlichting in lantaarnpalen. Mensen met een visuele beperking, maar ook mensen met gezonde ogen, kunnen last ondervinden van ledverlichting. Daarom wil de gemeente een manier ontwikkelen om te bepalen hoeveel hinder een ledlamp veroorzaakt. De gemeente kan zo in de toekomst nog betere keuzes maken voor soorten lampen in de openbare ruimte, en hinder door ledverlichting beperken.

Kees Diepeveen, wethouder Openbare Ruimte: “We hebben in Utrecht meer dan 65.000 armaturen (lantaarnpalen). Zo’n 20% daarvan is nu voorzien van ledverlichting. Led is energiezuiniger en gaat langer mee, dat is goed voor het milieu. De komende jaren gaan we alle lantaarnpalen van ledlampen voorzien. Als we dan ook nog eens voor lampen kunnen kiezen die weinig tot geen hinder veroorzaken, dan is dat een mooi resultaat.”

Maarten van Ooijen, wethouder Welzijn:“Utrecht wil toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom moeten we de openbare ruimte zo inrichten dat iedereen hier prettig kan verblijven. Met veilige oversteekplaatsen en brede stoepen, maar ook met straatverlichting die niet hindert of verblindt. Voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor alle andere Utrechters.”

Proefstraat op de Carnegiedreef
Op de Carnegiedreef in Overvecht is een proefstraat met 11 verschillende lampen ingericht. Bewoners van Utrecht kunnen de verschillende lampen bekijken en hun mening erover geven. Dat kan op een moment dat hen uitkomt, als het donker is, of ze kunnen zich aanmelden voor een gezamenlijk bezoek met een adviseur Verlichting en andere bewoners. Op www.utrecht.nl/welkelamp staat hier meer over uitgelegd.


Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport