Afbeelding

Kunst in het Waterwinpark in Leidsche Rijn

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Het Waterwinpark in Terwijde is een openbaar park en waterwingebied ineen. Een bijzondere plek die schoon drinkwater levert aan 115.000 inwoners. Naast het grote Pompgebouw van Vitens en de waterputten valt dat niet op. Fluid Future start in samenwerking met Vitens, de provincie en de gemeente een kunsttraject om daar meer aandacht aan te geven. Komende maanden werken 3 verschillende kunstenaars en ontwerpers aan een eigen plan van aanpak. In januari gaat de winnaar het plan uitwerken en betrekt daar bewoners bij. Tijdens de digitale bewonersbijeenkomst op dinsdagavond 27 oktober hoort u meer over het project en kunt u de kunstenaars en ontwerpers meegeven wat u belangrijk vindt in het Waterwinpark

Het waterwinpark is een locatie van Vitens, gebouwd in 2002 en staat midden in de Vinex-wijk Leidsche Rijn in Utrecht. Vitens produceert er jaarlijks 5 miljoen m³ drinkwater. Hiermee voorziet zij 115.000 inwoners dagelijks van drinkwater. Het waterpompstation, bijgenaamd de Walvis, staat in het Waterwinpark in Terwijde.  

Het water dat in het Waterwinpark Leidsche Rijn naar boven wordt gehaald is circa 50 tot 1000 jaar geleden gevallen als regen. De grond heeft het water gezuiverd; zuurstof, virussen en bacteriën zijn door het natuurlijke proces al niet meer aanwezig in het water. Bij 9 waterputten wordt grondwater opgepompt vanaf een diepte van ongeveer 100 meter. Na al die jaren is het water door dat natuurlijke proces al heel schoon. Via de zuiveringsinstallatie in het pompstation wordt het door middel van beluchting en zandfiltratie verder opgeschoond voordat het naar de consument getransporteerd wordt.

Het pompstation te midden van de wijk Leidsche Rijn wordt op speciale dagen opengesteld voor publiek. Op dergelijke informatie dagen geeft Vitens informatie over de winning van het drinkwater. Het publiek krijgt inzicht in het gehele technologische en ecologische systeem dat nodig is om schoon drinkwater bij inwoners uit de kraan te laten komen. De overige dagen heeft het publiek weinig inzicht in het belang en de functie van dit cultuurlandschap. Enkel een klein bordje bij de toegang van het Waterwinpark geeft aan dat het een waterwin locatie van Vitens betreft. Er zijn een aantal elementen zoals de waterputten zichtbaar in het landschap maar zonder duiding blijven deze betekenisloos. Dit terwijl het feit dat er drinkwater wordt gewonnen consequenties heeft voor het gebruik van het park. 

Het Waterwinpark ligt te midden van scholen, woningen en een zorgcentrum. Het park wordt dan ook intensief gebruikt voor recreatie. Wanneer het publiek inzicht krijgt in het belang en de functie van het gebied zal men daar ook naar handelen. Daarnaast kan de verwondering dat men dagelijks over een bijzondere bron loopt of fietst impact hebben op de bredere bewustwording rondom watergebruik en bescherming.

Op dit moment worden de mogelijkheden verkend voor een cross-over project in het park dat uiting geeft aan de functie van het gebied voor de drinkwaterwinning.

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd