Afbeelding

Noodsteun voor Utrechtse sportclubs

Sport

UTRECHT > Gemeente Utrecht komt sportclubs tegemoet die financiële schade hebben opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. Veel sportclubs hebben te maken met het langdurig wegvallen van inkomsten, door het moeten staken van activiteiten of deze maar in beperkte mate door te laten gaan. Met deze steunmaatregelen kunnen de sportclubs doorgaan met hun (herziene) activiteiten. Zo wil Utrecht het sportaanbod in alle wijken zoveel mogelijk behouden. De gemeente bood in het voorjaar sportclubs al eerder noodsteun door de kosten voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties niet in rekening te brengen.

Maarten van Ooijen, wethouder sport: “Sinds de komst van het coronavirus hebben sportclubs het moeilijk. Denk aan binnensportactiviteiten die buiten moeten plaatsvinden of het stilleggen van de competitie en trainingen voor volwassenen. Clubs hebben grote zorgen over hun voortbestaan. Sport brengt plezier, brengt mensen bij elkaar, helpt talenten te ontwikkelen en biedt veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. En vooral in deze moeilijk tijd biedt sport mensen afleiding en ontspanning. Daarom willen we de sportclubs noodsteun bieden.”

De noodsteun die nu beschikbaar komt voor sportclubs is verdeeld over drie mogelijkheden:

* Vanuit het Utrechtse Sportakkoord is het mogelijk om een tegemoetkoming aan te vragen voor de kosten om veilig en verantwoord te kunnen sporten, zoals voor bewegwijzering en desinfectiemiddelen;

* De mogelijkheid om voor de nieuwe periode waarover de huurkosten voor het gebruik van de sportaccommodatie in rekening worden gebracht een aanvraag te doen om deze kwijt te schelden;

* Een subsidieaanvraag te doen voor financiële steun om de liquiditeit van de sportclub voldoende op orde te houden, zodat zij overeind kunnen blijven.

Sportclubs met gemeentelijke steun
De noodsteun is in eerste instantie gericht op sportclubs die al (deels) afhankelijk zijn van gemeentelijke steun: ze maken gebruik van een gemeentelijke sportaccommodatie tegen een gereduceerd tarief, ontvangen subsidie, krijgen ondersteuning door SportUtrecht of hebben een buurtsportcoach toegekend gekregen. Daarnaast kan het college een uitzondering maken voor sportaanbieders die essentieel onderdeel uitmaken van de Utrechtse sportinfrastructuur. De noodsteun kan aangevraagd worden als de verschillende Rijksregelingen onvoldoende zijn om de sportclub overeind te kunnen houden.

De noodsteun is een uitwerking van de financiële ondersteuning voor essentiële voorzieningen die in de kaderbrief aan de gemeenteraad is gestuurd, en die verder is uitgewerkt in de programmabegroting 2021.

Wanneer is een sportaanbieder een sportclub
Een sportaanbieder wordt als sportclub gezien als deze geen winst maakt tenzij de winst ten goede komt aan de kernactiviteit van de organisatie. Het kan een vereniging zijn, een stichting, of andere rechtspersoon of natuurlijk persoon die sportactiviteiten aanbiedt gericht op groepsactiviteiten. De activiteiten stimuleren behalve gezondheidsbevordering ook ontmoeting, en worden voornamelijk georganiseerd op vrijwillige basis.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws