Afbeelding

Video Nieuwe trams rijden testritten in Utrecht en Nieuwegein

Nieuws

REGIO > Vanaf 9 december 2020 rijden de nieuwe trams overdag testritten in Utrecht en Nieuwegein. Het trambedrijf van de provincie Utrecht test de werking van de technische systemen op de vernieuwde lijn evenals de rijtijden van de dienstregeling. De trams rijden daarvoor, nog zonder reizigers, tussen haltes Jaarbeursplein en Nieuwegein-Zuid in een beoogde frequentie van 8 ritten per uur per richting.

Vergunning voor testritten overdag

Voor deze testritten overdag is met positief advies van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport een vergunning afgegeven door de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht. Gereden wordt in geconcentreerde testrondes van telkens enkele uren, waarbij gecontroleerd wordt hoe het tramsysteem functioneert wanneer de trams overeenkomstig de dienstregeling over dit deel van de vernieuwde baan rijden. In deze fase worden ook de trambestuurders opgeleid en zijn er voor hen speciale instructieritten om hen bekend te maken met de vernieuwde tramlijn. Bovendien wordt getest hoe het tramverkeer verloopt wanneer er storingen optreden en hoe snel en effectief deze worden verholpen. Het functioneren van alle operationele diensten, inclusief de verkeersleiding, wordt dan op de proef gesteld.

Extra testritten

Deze periode wordt ook gebruikt door het trambedrijf van de provincie en vervoerder U-OV  om indien nodig extra testritten op de dienstregeling te rijden, eventueel hertesten uit te voeren en alle uitkomsten van de testritten te analyseren en te verwerken. De trams moeten vanaf eind december klaar zijn om stabiel en betrouwbaar te kunnen rijden. De uitkomsten van alle testen gebruiken we om dit aan te tonen aan de hand van diverse rapportages over de prestaties van het tramsysteem.   

Hinder

Bewoners langs de trambaan zullen de trams in deze periode vaker zien langskomen. Gereden wordt op de normale baanvaksnelheid die kan oplopen tot maximaal 70 kilometer per uur. Omdat het systeem technisch geheel getest is, zijn de kruisingen van de trambaan in deze fase niet meer beveiligd met verkeersregelaars.

Meer weten? Bekijk de video!

Sinds zomer 2020 is er volop gewerkt aan een vernieuwde regionale tramlijn in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Maar met het ombouwen van de trambaan en de haltes zijn we er nog niet. Voordat de nieuwe trams met reizigers aan boord kunnen gaan rijden, zijn er nog enkele stappen te zetten. Hoe gaat dat vervolgproces in z’n gang? Welke acties moet het trambedrijf van de provincie Utrecht afronden om de trams veilig en betrouwbaar te kunnen laten rijden? Wat gaat er gebeuren als de vergunning is afgegeven om met de nieuwe trams testritten te rijden overdag? En welke vernieuwde tramlijn gaat als eerste open voor de reizigers? In deze video leggen we in het kort uit waar we nu staan en wat de komende tijd gaat brengen.


Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd