Afbeelding

Welke vrouw ontvangt de eerste Bakhuis Wolters onderscheiding?

Gemeente

REGIO > De provincie Utrecht reikt op 5 maart aanstaande de Bakhuis Wolters Prijs uit aan een vrouw die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder

De Bakhuis Wolters prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt. Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder en echt het verschil heeft gemaakt. Provinciale Staten vinden het belangrijk dat deze vrouwen, die ook een voorbeeld zijn voor anderen, hiervoor erkenning krijgen. En een bijbehorende onderscheiding verdienen. Er is momenteel geen podium voor vrouwen in Utrecht waar hun inzet wordt erkend en gezien. Daarom wordt deze prijs in 2021 voor het eerst uitgereikt, zodat er erkenning komt voor deze prestatie.

Nog steeds ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

In maart 2020 hebben Provinciale Staten besloten de Bakhuis Wolters prijs in het leven te roepen. De reden is dat Nederland 11 plekken gezakt is op de jaarlijkse Global Gender Gab Index, een ranglijst over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen van het World Economic Forum. Provinciale Staten vinden dat een gemiste kans. Provinciale Staten Utrecht bestaan zelf voor de helft uit vrouwen en geven daarmee het juiste voorbeeld.

Er zijn veel vrouwen in de provincie die zich inzetten voor de maatschappij. Deze vrouwen zijn een goed voorbeeld voor anderen. Er is momenteel geen podium waar hun inzet wordt gezien en erkend. Op 8 maart is het internationale vrouwendag, een mooie gelegenheid om in diezelfde periode ook deze prijs uit te reiken.

Uitreiking prijs op 5 maart om 15.30 uur

De uitreiking van de Bakhuis Wolters prijs is op 5 maart om 15.30 uur, een paar dagen voor de internationale vrouwendag. U kunt de ontwikkelingen volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn met de hashtag #BWprijs21. De uitreiking wordt live uitgezonden via het Youtube kanaal van de provincie. Meer informatie volgt.

Jury

De jury bestaat uit vier vrouwen met een zeer diverse achtergrond. Het zijn Barnita Bagchi, Universitair hoofddocent en docent in Utrecht. Angela Maas, geboren en getogen in Utrecht en Nederlands cardioloog en de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland. Ze noemt zich ‘cardiofeminist’. Roosmarijn Reijmer, een Nederlands diskjockey. Ze werkte van 2007 tot en met 2017 voor de VPRO op NPO 3FM en was ook enige jaren op KX Radio te horen. Sinds 10 april 2020 is ze terug bij NPO 3FM als muziekcoördinator. En als laatste Lyke Veen, het jongste vrouwelijke Statenlid van Provinciale Staten. Zij is Statenlid voor D66.

Iemand voordragen? Tot en met 10 februari

U kunt een vrouw uit de provincie Utrecht voordragen. Dat mag bij voorkeur in een e-mail naar statengriffie@provincie-utrecht.nl  externe link, met een motivatie van maximaal drie alinea’s en eventuele foto’s. Uiteindelijk worden drie deelnemers genomineerd. Van de genomineerden wordt een video gemaakt. Er kan maar één persoon winnen. De sluiting van de aanmeldingen is op 11 februari.

Criteria

Het is een prijs voor een vrouw uit de provincie die zich zichtbaar, voor of achter de schermen heeft ingezet voor de maatschappij en voor de emancipatie van de vrouw in het bijzonder echt het verschil heeft gemaakt.

Prijs

De prijs bestaat uit een speciaal voor deze uitreiking ontworpen kunstwerk. Er is geen geldprijs beschikbaar.


Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Lions Vleuten koken voor bewoners van ZOMO Vrije tijd
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws