Vaishno en Kees Koren bij Rituele Dispositie.
Vaishno en Kees Koren bij Rituele Dispositie. Dries van Dijk

Stop vernielingen in het Máximapark

Nieuws

Door Vaishno GokoelMissier

LEIDSCHE RIJN > In het Máximapark bevinden zich verschillende kunstwerken. Deze kunstwerken zijn echter vaak het doelwit van vandalisme.

Zo is het kunstwerk ‘Rituele depositie’, van Mathilde ter Heijne al regelmatig vernield door vandalen en ontbreekt telkens elk spoor van de daders. Dit kunstwerk bestaat uit kokers en maakt deel uit van een van de zeven kunstwerken in het Máximapark. De kokers bevatten voorwerpen die de bewoners van Leidsche Rijn aan de kunstenares geschonken hebben. Deze bezittingen zijn in brons gegoten en daarna in de kokers geplaatst. Deze zijn voorzien van een dikke, glazen plaat.
Als je een wandeling maakt door het Máximapark kom je de kokers tegen aan het ‘slingerpad’. Als je goed door de glazen platen kijkt zie je de voorwerpen hierin begraven liggen.

Tot teleurstelling van de bewoners, is het kijkglas op de kokers gebarsten. Kees Koren spreekt zich uit over het vandalisme. Hij is een van de inwoners, die een waardevol goed heeft gedoneerd.
‘Het vernielen van de kunstwerken is vooral erg, omdat de emotionele waarde hoog is. De inwoners die hebben meegedaan aan het realiseren van dit kunstwerk, hebben hun dierbare spullen afgestaan. Dan is het verschrikkelijk als dat zomaar vernield wordt.’ Peter Mocking, al 20 jaar vrijwilliger bij het Máximapark geeft aan de vernielingen jammer te vinden. Hij ziet regelmatig dat de straatnaambordjes, die de weg wijzen in het Máximapark, vernield worden. ‘Het kost veel geld en werk om alles te repareren, daarnaast is het zonde.’

Kees Koren heeft na de vernielingen niet stilgezeten. Hij heeft een aantal plannen bedacht om het vernielen tegen te gaan. Volgens Kees is het belangrijk dat men de verhalen achter de kunstwerken weet, zodat ze de emotionele waarde inzien. Deze staan er nu nog niet bij.
‘Als mensen het kunstwerk op het eerste gezicht zien, weten ze niet dat hier belangrijke objecten in begraven liggen. Als mensen het verhaal achter al deze voorwerpen weten, begrijpen ze de waarde misschien.’ Zelf denkt Kees aan het plaatsen van QR-codes. Als je deze scant met je telefoon kom je op de website, waarop je alle verhalen van inwoners kunt lezen.

De gemeente Utrecht probeert de vernielingen te stoppen door regelmatig te surveilleren met politie en handhavers in het park. Verder vraagt zij bewoners om verdacht gedrag te melden. De glazen plaat op de kokers wil de gemeente wellicht laten vervangen door steviger materiaal. Kees hoopt met dit artikel meer mensen die aan het kunstwerk hebben meegewerkt te bereiken, zodat zij samen met de gemeente en de kunstenares tot een oplossing kunnen komen.
Voor meer informatie, mail met Kees Koren via: cijkoren@casema.nl.

Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws