Afbeelding

Britpop-iconen Suede in april naar Utrecht

Vrije tijd

UTRECHT > TivoliVredenburg verwelkomt - onder vanzelfsprekend voorbehoud - op vrijdag 16 april het Britse Suede. Deze band geldt als één van de Britpop-iconen van de jaren ‘90 en brak door met haar titelloze debuutalbum. Derde langspeler Coming Up uit 1996 werd ontvangen als meesterwerk en deze plaat komt het gezelschap rondom zanger Brett Anderson integraal uitvoeren.

1989: Lubbers-III, Beatrix en Gerard Joling

Suede wordt opgericht in 1989 door zanger Brett Anderson en Mat Osman. Het is het jaar dat in Nederland de PTT wordt geprivatiseerd, de FIOD een inval doet bij FC Groningen en het kabinet Lubbers-III beëdigd wordt door koningin Beatrix. Een andere tijd, waarin social media niet bestaan, contact met verzekeraar, belasting en energieleverancier voornamelijk via de post verloopt en Gerard Joling een nummer 1-hit scoort met No More Bolero’s.

Opkomst van de Britpop in de 90’s

Van een geheel andere orde is Suede, dat vanuit Londen werkte aan haar sound. Britpop is de verzamelnaam van de golf bands uit het Verenigd Koninkrijk die wereldwijd succesvol waren zoals Oasis, Blur en Pulp. Een genre is het niet. Suede onderscheidde zich door de markante, nasale zang van Anderson en de lichtvoetige ritmes en pakkende gitaar-hooks. De Britpop vormde de Engelse evenknie van, én het antwoord op de Amerikaanse grunge: eveneens no-nonsense, dwars en eigenzinnig, onder een vlag die allerminst de lading dekt.

Coming Up: unaniem lovende pers

Waar Oasis qua invloeden vooral terugviel op The Beatles, Blur qua sound altijd onvoorspelbaar uit de hoek kwam en Radiohead een gruiziger gitaargeluid produceerde, sloeg Suede de theatrale en bombastische weg in. Ook uiterlijk was de band een vreemde eend in de bijt: de leden leken eerder op muzikanten van Roxy Music of Depêche Mode dan op hun vaak sjofel geklede collega’s. Het tweede album Dog Man Star werd juichend ontvangen en de pers was unaniem om bij plaat nummer drie die scheepsrecht betekende, met de nog voorzichtige titel Coming Up. Nummers als ‘Trash’, ‘Beautiful Ones’, ‘Saturday Night’, ‘Lazy’ en ‘Filmstar’ gingen erin als koek, op de radio en tijdens concerten en festivals.

Integrale uitvoerin

Het integraal uitvoeren van een legendarisch album is hip, gezien de bands van weleer die dit steeds vaker doen. Na het uit elkaar gaan in 2003 vierden de Londenaren in 2010 hun reünie in de Royal Albert Hall. Op 16 april is er de show in Utrecht. IJs en weder dienende natuurlijk, door de bekende omstandigheden. Zo kreeg het langverwachte concert van De Jeugd Van Tegenwoordig ook al een nieuwe datum. Maar uitgaande van het beste geval, zijn de tickets verkrijgbaar via de website van TivoliVredenburg.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws