Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks)
Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) Gemeente Utrecht

Gemeente en partners maken vuist tegen discriminatie op de Utrechtse huurwoningmarkt

Nieuws

UTRECHT > Discriminatie op grond van etniciteit en seksuele voorkeur vindt nog steeds plaats op de Utrechtse particuliere huurwoningmarkt. Mannen met een niet-westerse naam en mannen met een partner van hetzelfde geslacht worden ongelijk behandeld. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de gemeente Utrecht. De resultaten laten weinig veranderingen zien ten opzichte van 2019. Naast etniciteit en seksuele voorkeur is dit jaar discriminatie op grond van fysieke beperking onderzocht. Het onderzoek laat zien dat hier ook sprake van is op de Utrechtse particuliere huurmarkt.

Het onderzoek van Academie van de Stad bevestigt helaas wat in 2019 voor het eerst duidelijk werd: discriminatie op de Utrechtse particuliere huurwoningmarkt is aanwezig, zeer complex en niet zomaar op te lossen. “Het is te treurig voor woorden dat discriminatie in deze sector zo hardnekkig blijkt. Dit is ontoelaatbaar en vraagt een stevige aanpak”, aldus wethouder Kees Diepeveen (wonen). Om tot oplossingen te komen startte de gemeente een structureel overleg met onder meer de branche. Ook heeft ze opnieuw discriminatie op de woningmarkt onderzocht en maatregelen laten uitwerken door het Verwey Jonker-Instituut. Dit laatste was mede mogelijk door financiële steun van het Rijk. 

Stevige aanpak
Het onderzoeksbureau heeft een uitgebreid pakket aan maatregelen in beeld gebracht, gericht op het voorkomen, aantonen en bestraffen van discriminatie. De gemeente Utrecht gaat hiermee aan de slag. “Alleen op die manier en door samenwerking met anderen kunnen we dit de kop in drukken”, stelt Diepeveen. Gemeente Utrecht, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (landelijke en lokale tak), Vastgoed Belang en Art.1 Midden Nederland roepen het Rijk op een coördinerende, landelijke rol te vervullen in de uitvoering, gezien de omvang van de aanpak.

Utrecht gaat verkennen of er een vergunningplicht, een vergunning voor verhuurders die de regels overtreden, moet komen. Ook gaat de gemeente in gesprek met het ministerie over een landelijke vergunning die voor alle verhuurbemiddelaars zou moeten gelden. Beide vergunningen kunnen worden ingetrokken bij geconstateerde misstanden. Kees Diepeveen: “Wij willen dat iedereen in onze stad evenveel kans maakt op een huurwoning. Daar helpen deze vergunningen bij. Ze kunnen preventief werken en samen met andere maatregelen discriminatie tegengaan.”
Ook de samenwerkingspartners van de gemeente Utrecht pleiten voor het verder verkennen van de mogelijkheden om malafide partijen op de woningmarkt aan te pakken en te weren. Lucas Brons, adviseur strategie en beleid bij Vastgoed Belang: “De invoer van deze vergunningen maakt het verschil zichtbaar tussen partijen die zich aan de regels houden en partijen die herhaaldelijk discrimineren. Het helpt bij het gericht tegengaan van discriminatie, maar ook van andere malafide praktijken.”

Objectieve selectie
De gemeente en partners gaan samen verder met acties om discriminatie beter aan te tonen en te voorkomen. Bijvoorbeeld met een objectief en transparant (landelijk) systeem om kandidaat-huurders op eerlijke wijze te selecteren. Hierbij is ook een sterke regierol nodig van het Rijk. Verder gaat Utrecht samenwerken met Art.1 MN en het College voor de Rechten van de Mens. Om mensen die discriminatie hebben ervaren goed te ondersteunen bij het melden hiervan, zoals door voorlichting aan deze mensen en aan de branche. De gemeente pleit bij er bij de branche voor dit ook te doen. Het Rijk wordt gevraagd bij te dragen met landelijk te gebruiken voorlichtingsmateriaal. Daarnaast blijft de gemeente periodiek onderzoek doen naar discriminatie op de particuliere huurwoningmarkt.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de gemeente Utrecht

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws