Afbeelding
Gemeente Utrecht

Utrecht zet in op herstel en innovatie voor de Utrechtse cultuursector

Nieuws

UTRECHT > De gemeente Utrecht biedt 7,5 miljoen euro extra financiële hulp aan Utrechtse culturele instellingen en makers die door de coronacrisis geraakt zijn. Met een breed pakket gericht op herstel, innovatie en noodsteun in de eerste helft van 2021 wil de gemeente zorgen voor voldoende cultuuraanbod in Utrecht als de coronamaatregelen dat weer toelaten.

“Dit pakket draagt bij aan het herstel van de Utrechtse culturele en creatieve sector zodra de deuren weer open kunnen”, aldus wethouder cultuur Anke Klein. “Het is een moeilijke tijd voor alle partijen in de kunst- en cultuursector, die zich ondanks de omstandigheden veerkrachtig hebben getoond. We beseffen dat met deze steun niet alle zorgen weg zijn, maar de steun biedt organisaties en makers de ruimte nieuwe tentoonstellingen en voorstellingen te maken en te programmeren. Utrecht na de coronacrisis moet een stad blijven waar mensen alle vormen van cultuur kunnen beleven.”

Impuls voor net afgestudeerde makers
Het geld gaat onder meer naar jonge cultuurmakers. Die kunnen met een financieel steuntje in de rug toch aan de slag in hun geliefde sector die het afgelopen jaar ongekend hard geraakt werd. Recent afgestudeerden van bijvoorbeeld de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het MBO Creative College hebben vanwege de coronacrisis nog geen praktijkervaring kunnen opdoen. Voor hen komt geld beschikbaar om nieuw werk te ontwikkelen dat ze, zo gauw dat weer mogelijk is, aan de stad kunnen presenteren. Daarnaast zet Utrecht in op samenwerking tussen opleidingen en podia en festivals in de stad en regio. Ook makers die al langer in de sector meedraaien maar tot nu toe beperkt werden ondersteund, kunnen extra steun ontvangen.

Unieke plekken
Ook wil de gemeente met de financiële hulp cultuur op unieke plekken in de stad mogelijk gaan maken: zoals in de binnenstad of andere gebieden waar panden leegstaan. Extra programmeren en presenteren op bijzondere podia in de stad wordt daarnaast gestimuleerd. Denk hierbij aan kunstgalerieën, broedplaatsen, wijkcultuurhuizen, boekhandels en nachtclubs met een culturele programmering. Deze locaties komen in aanmerking voor budget voor de organisatie van culturele activiteiten.

Breed in de sector
Het geld wordt breed ingezet en gaat naar zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde organisaties. Theaters, podia, musea en amateurverenigingen die al een subsidierelatie met de gemeente hebben kunnen met de beschikbare steun hun tekorten uit 2020 en 2021 compenseren.Culturele locaties waarmee de gemeente een subsidierelatie heeft kunnen waar nodig financiële steun krijgen van de gemeente door huurkorting te geven aan hun onderhuurders. Evenementen met een winstoogmerk die een cultureel aanbod hebben kunnen een tegemoetkoming in de extra kosten krijgen voor het coronaproof maken van het evenement.

De 7,5 miljoen euro is Rijksgeld voor behoud en herstel van de creatieve en culturele sector, dat in de eerste helft van 2021 moet worden besteed.

Aanvragen
In de brief die het college vandaag aan de raad stuurde, staat de uitwerking van het uitgebreide pakket voor herstel, innovatie en noodsteun. Organisaties en cultuurmakers kunnen via het subsidieloket van de gemeente hun steun aanvragen. In april worden de eerste subsidieregelingen beschikbaar gesteld.

Utrecht beter en sterker uit de crisis
Utrecht investeert in een gezonde en veerkrachtige stad met een breed pakket aan maatregelen om beter en sterker uit de coronacrisis te komen. De maatregelen versterken de bestaanszekerheid, het welzijn en de gezondheid van Utrechters, brengen de economie weer op gang, geven ruimte aan sport en cultuur en investeren in de begeleiding naar werk en opleidingen. Stap voor stap werkt Utrecht zo toe naar aan toekomst waarin voluit ruimte is voor leven en werken. Utrecht doet dit samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers.

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws