Afbeelding

Kleinschalige woonvoorziening asielzoekers in De Meern klaar voor opvang

Nieuws

Door Roberto Cancian

DE MEERN > Vanaf 1 augustus nemen de eerste acht jonge vluchtelingen hun intrek in een kleinschalige woonvoorziening aan de Meentweg in De Meern. 

De locatie biedt huisvesting aan maximaal 20 jongeren. In fasen zal dat gaan plaatsvinden. Dinsdag jl. was er, onder leiding van locatiemanager Rick van Roosmalen, een rondleiding in het flink verbouwde pand. Op 25 september, tijdens Burendag, volgt er nog een groot kennismakingsmoment voor de hele buurt.

In de kleinschalige woonvoorziening komen jongeren te wonen die zonder volwassen begeleiders naar Nederland zijn gekomen. “Deze alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) wonen in een opvanggezin of vangen we op in kleinschalige woonvoorzieningen. We begeleiden hen 24/7 bij de ontwikkeling naar volwassenheid. Zodat ze op hun 18e jaar zelfstandig kunnen wonen in een AZC, het land van herkomst of een eigen huis in Nederland”, legt Carmen Schothuis als Communicatie Adviseur/woordvoerder Regio Midden Zuid uit. De jongeren die als alleenstaande naar Nederland komen, krijgen in Nederland een voogd van Stichting Nidos toegewezen. Na binnenkomst in Nederland worden de jongeren eerst opgevangen in de centrale ontvangstlocatie voor amv. Ook jongeren van 13 en 14 jaar krijgen daar een plek als Nidos niet direct een opvanggezin voor hen heeft. Vervolgens gaan ze naar een proces opvanglocatie waar ze de algemene asielprocedure doorlopen. Daarbij krijgen ze begeleiding van hun COA-mentor en hun Nidos-voogd met als volgende stap een opvanggezin of een kleinschalige woonvoorziening. Na de komst van de woonvoorziening waren er bezwaren ingediend met betrekking op het voorkomen van overlast. “Er zou al overlast worden ervaren door hangjongeren in het nabijgelegen Mauritspark. Goed voor jou om te weten is dat er samen met omwonenden de afgelopen maanden is gewerkt aan een nieuw ontwerp voor dit park. Daarvoor is begin deze maand een wijkbericht over verspreid”, geeft Charlotte van Zutphen als Woordvoerder | Communicatieadviseur van wethouder Maarten van Ooijen desgevraagd aan. “In het bezwaar zijn zorgen aangegeven over verkeers- en parkeeroverlast door de komst van begeleiders, dienstverleners en vrijwilligers.” 

Vanuit de buurt was er door enkele omwonenden een verzoek ingediend tegen de verleende tijdelijke omgevingsvergunning en tijdelijke woonruimte-onttrekkingsvergunning. Er werd gevraagd aan voorzieningenrechter om schorsing van beide vergunningen. Vrijdag 9 juli jl. heeft de rechtbank uitspraak gedaan en het verzoek van omwonenden afgewezen. Dit betekent dat het COA-gebruik mag (blijven) maken van de vergunningen. Het gebouw is inmiddels gebruiksklaar en de medewerkers van COA zijn overdag op de locatie aanwezig. De kleinschalige woonvoorzieningen staan in het algemeen op het terrein van een azc of daarbuiten. De woonvoorzieningen die buiten het terrein staan, zijn voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen die bij aankomst in Nederland jonger zijn dan 17,5 jaar. 

Zoals gezegd krijgen ze 24 uur per dag begeleiding richting volwassenheid maar ook worden zij voorbereid op hun toekomst in Nederland of het land van herkomst. “De jongeren krijgen in de kleinschalige woonvoorziening een mentor die hen leert over de Nederlandse gewoonten en gebruiken. Ook werken ze samen aan vaardigheden, zoals op tijd naar school gaan of zelfstandig een afspraak met de huisarts maken. Doordat de jongeren werken aan hun doelen, kunnen ze zo hun zelfstandigheid vergroten. De jongeren doen dezelfde dingen als hun Nederlandse leeftijdgenoten. Ze zijn leerplichtig en gaan door de week naar school: de internationale schakelklas (ISK).

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws