Afbeelding

Open Monumentendag bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Vrije tijd

BREUKELEN > Op zaterdag 11 september is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen van 10.00 tot 16.00 uur geopend in verband met de nationale Open Monumentendag.  Het landelijk thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Het RHCVV sluit daarbij aan met het thema ‘Thuis in het archief’. Kom langs voor een kijkje achter de schermen in de archiefdepots, doe onderzoek op de studiezaal en bekijk de boeken in de archiefwinkel. Daarnaast kun je deze dag de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’ bezoeken waar de hele dag iemand aanwezig is om je een rondleiding te geven en is er een leuke speurtocht beschikbaar voor kinderen.

Thuis in het archief 

Wil je weten wat een archief doet, welke archieven het RHCVV in huis heeft, wat archiefmedewerkers doen of hoe je archiefonderzoek doet? Tijdens Open Monumentendag helpen de medewerkers van het RHCVV je thuis te voelen in het archief. De studiezaal is, op afspraak, geopend voor onderzoek en de studiezaalmedewerkers zijn aanwezig om je te helpen en begeleiden. Kom dus onderzoek doen naar bijvoorbeeld je huis, je familie of de regio. Wil je weten wat een archief is? Sluit je dan aan bij de rondleiding door de depots waarin je te zien krijgt welke archieven het RHCVV bewaart en wat de medewerkers daarmee doen. De depots zijn de klimaat gecontroleerde ruimtes waarin alle archiefstukken worden bewaard. Normaal gesproken mogen bezoekers daar niet komen, dus dit een exclusieve kans om een kijkje achter de schermen van het archief te nemen. Daarnaast is de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken’  te bezoeken. Hierin kom je te weten wat Breukelen met Brooklyn te maken heeft, of er mensen uit de regio naar Amerika geëmigreerd zijn en hoe de Nederlandse cultuur nog steeds terug te vinden is in Amerika. Er is de hele dag iemand aanwezig om je rond te leiden en vragen te beantwoorden. Daarnaast ligt in de tentoonstelling de gratis kijkwijzer klaar. Hiermee kunnen kinderen (met hun ouders) op speurtocht door de tentoonstelling. Aan de hand van leuke opdrachten ontdek je hoe Brooklyn is ontstaan. Wil je thuis nog verder lezen over het archief of de regionale geschiedenis? Neem dan vooral een kijkje in de archiefwinkel. Hier vind je boeken over de lokale geschiedenis, het doen van archiefonderzoek en regionale monumenten. Daarbij zijn tijdens Open Monumentendag de boeken sterk afgeprijsd.   

Praktische informatie 

Toegang is gratis en zonder afspraak mogelijk. Voor onderzoek doen op de studiezaal is het wel nodig om van tevoren een afspraak te maken. Een afspraak maken doe je door een email te sturen naar info@rhcvechtenvenen.nl. Geef hierin aan dat je op Open Monumentendag onderzoek wilt komen doen en waarnaar je onderzoek wilt komen doen.  

Open Monumentendag wordt jaarlijks mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, het Nationaal Restauratiefonds en het Fonds voor de Cultuur Participatie. De tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Stichtse Vecht en Stichting BrooklynBridgeBreukelen.

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)                                  
Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kun je terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws