Afbeelding
Werry Crone

550e verjaardag R.K. Broederschap van Vleuten eindelijk gevierd!

Nieuws

Door Frouke Ringenoldus

VLEUTEN > Eindelijk was het zover, de R.K. Broederschap van Vleuten kon eindelijk haar 550-jarig bestaan vieren. De verjaardag was eigenlijk op 21 april, maar op die dag kon het jubileumfeest door Corona nog niet worden gevierd. Maar nu was het dan zover.

Net als op 21 april 1471 werd er dinsdag gestart in de Oude Willibrordkerk, nu Torenpleinkerk. Na een welkomstwoord van dominee Idelette Otten las Broeder Ko van Eijk enkele passages uit de oprichtingsakte van destijds voor en spiegelde hij die hier en daar aan de huidige Broederschap. Nadat vervolgens het Broederschapslied was gezongen door groep Michaël, gingen de genodigden in processie naar de Willibrordkerk, waar een eucharistieviering ter ere van het 550-jarig bestaan werd geleid door pastoor Martin Los en dominee Otten.

Aansluitend vond de traditionele broederschapsmaaltijd plaats, die ter ere van deze speciale gelegenheid werd genuttigd in de Main Hall van kasteel De Haar. Aan de feestelijke dis zaten uiteraard de broeders, hun echtgenotes en de weduwen van de overleden broeders, maar op deze bijzondere dag bevonden zich onder de gasten ook burgemeester Sharon Dijksma en de mensen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de verschillende jubileumprojecten zoals het boek over de historie van de Broederschap, het Broederschapsbier, het Broederschapsspel en het lesprogramma ‘Verbroederen’ voor alle basisscholen van Vleuten - Haarzuilens.

Procurator Henny Smorenburg sprak in zijn tafelrede onder meer over de historie van de Broederschap en haar sociale verbondenheid door de eeuwen heen met de gemeenschap van Vleuten en Haarzuilens, maar ook daarbuiten. Hij sprak over het boek dat binnenkort over de geschiedenis van de Broederschap verschijnt en vooruitlopend daarop reikte hij symbolisch een ingelijste pagina daarvan uit aan burgemeester Dijksma. Ook stond hij stil bij de vele jubileumactiviteiten, waaronder het lessenpakket voor alle basisscholen rondom het thema verbroederen. “Laten we dit thema ‘verbroederen’ in gedachten houden als we hier straks na de maaltijd vertrekken en weer het ritme van alle dag oppakken”, zo sloot de procurator af, waarna hij een toost uitbracht op het 550-jarig bestaan van de Broederschap.

Burgemeester Dijksma bedankt in haar toespraak de Broederschap voor de ingelijste pagina van het boek en ze is nieuwsgierig naar het eindresultaat. Burgemeester Dijksma heeft veel respect voor de missie van de Broederschap “Ik hoop dat u erin zal slagen meer bekendheid te geven aan de Broederschap want het verhaal is het waar om verteld en gehoord te worden.” aldus de burgemeester. Ze feliciteerde de Broederschap met het jubileum en wenste haar nog heel veel mooie jaren.

Wegen van de broeders Foto: Frouke Ringenoldus 

Na afloop werden alle broeders traditioneel gewogen op een oude bascule en deelde ze het bijzondere Broederschapsspel uit aan alle genodigde. Na een bijzondere verjaardagsviering vertrekt het hele gezelschap huiswaarts.

Afbeelding
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws