Afbeelding

Jonge mantelzorgers in debat met beroepskrachten Ovidiu (25): ‘We moeten samen op de bres gaan staan voor jonge mantelzorgers’

Gemeente

REGIO > Op 27 oktober 2021 vond in Nieuwegein een debat plaats tussen jonge mantelzorgers, beroepskrachten en wethouders. Het doel van de bijeenkomst was tweeledig. Zorgen dat beroepskrachten beter begrijpen wat jonge mantelzorgers nodig hebben. En zorgen dat jonge mantelzorgers beter weten waar ze terechtkunnen voor hulp en ondersteuning. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg Utrecht, Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein, Steunpunt Mantelzorg Houten, DOCK, Jellinek, Stichting JoU en HandjeHelpen.

In Nederland is 1 op de 4 jongeren een jonge mantelzorger. Dit zijn jongeren tot en met 25 jaar die thuis zorgen voor een ziek familielid. Hun ouder, broer, zus, opa of oma heeft een langdurige ziekte, een lichamelijke of verstandelijke handicap, psychische ziekte of een verslaving.

Tijdens het debat werd duidelijk dat jonge mantelzorgers in hun omgeving vaak maar weinig begrip krijgen voor het feit dat ze thuis extra zorgtaken hebben die tijd en energie kosten. Zelfs op scholen en onder huisartsen is het begrip ‘jonge mantelzorger’ soms nog onbekend. Een jonge mantelzorger: ‘Het zou ons helpen als mentoren weten waarom wij ons huiswerk niet altijd op tijd af kunnen hebben.’ Daarnaast blijkt dat jonge mantelzorgers behoefte hebben aan meer contact met leeftijdsgenoten in dezelfde situatie. Om ervaringen mee te delen, maar vooral om samen ook even te ontspannen.

Naast 11 hulpverleners, 10 jonge mantelzorgers waren ook de wethouders Marieke Schouten (Nieuwegein) en Jan Overweg (Houten) en beleidsmedewerker Jorden van Luxemburg (Utrecht). Zij spraken eensgezind hun bewondering uit voor de aanwezige jonge mantelzorgers en merkten op dat er nog veel werk verzet moet worden om hen de steun te bieden die ze nodig hebben. Ze deden de toezegging om hier in hun beleid meer aandacht aan te schenken.

Het debat, dat op energieke wijze werd geleid door Tim Senders (bekend van onder meer Streetlab en Willem Wever), maakte duidelijk dat alom meer bekendheid moet komen voor de situatie van jonge mantelzorgers. De jonge mantelzorgers die bij het debat aanwezig waren, willen hieraan graag meewerken, bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen of korte filmpjes te maken voor sociale media.

_________________

Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Lions Vleuten koken voor bewoners van ZOMO Vrije tijd
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws