Afbeelding

Opening nieuwe tentoonstelling Vechtstreekmuseum, eerste weekend langer open

Vrije tijd

STICHTSE VECHT > In het Vechtstreekmuseum gaat binnenkort een bijzondere tentoonstelling van start. Deze tentoonstelling draagt de naam ‘De Vechtstreek vanuit de lucht’ en maakt daarmee direct duidelijk wat bezoekers kunnen verwachten als ze deze tentoonstelling komen bekijken. Bezoek aan deze tentoonstelling is mogelijk vanaf zaterdag 19 februari 2022.

De nieuwe tentoonstelling vertoont luchtfoto’s van de Vecht en de Angstel die zijn gemaakt met een dronecamera door de in Breukelen woonachtige fotograaf Gerhard Hof (1950). Het Vechtstreekmuseum is erg blij werk van deze fotograaf in een tentoonstelling te mogen tonen aan het publiek. De luchtfoto’s tonen de Vecht van Utrecht tot Muiden en de Angstel vanaf Nieuwersluis tot Ouderkerk aan de Amstel. Naast deze rivierfoto’s worden er in deze tentoonstelling op digitale schermen ook veel foto’s getoond van de aan de rivieren gelegen kernen én de Vechtstreek in de winter. En ook de forten van de Hollandse Waterlinie zijn uitgebreid met de dronecamera vastgelegd en te zien in deze tentoonstelling. Ook zijn er enkele oude luchtfoto’s uit de vorige eeuw te zien, waarbij ook steeds de huidige situatie met een drone is vastgelegd. Nog niet eerder waren er op een plek zoveel luchtfoto’s van de Vechtstreek te zien als bij deze tentoonstelling. Kortom, een ware ode vanuit de lucht aan dit prachtige en bijzondere landschap.

Gerhard Hof fotografeert al vanaf zijn twaalfde. In een douche bouwde hij in het weekend een donkere kamer en drukte daar zijn zwart-wit foto’s af. Al met al heeft hij al heel wat foto’s geschoten en mooie fotoprojecten op zijn naam staan. Soms als een soloproject en soms als lid van de Foto- en Videoclub Loenen. En club waar hij met veel plezier al heel lang aan verbonden is.

Vanaf een toren fotograferen, fascineerde hem altijd al. Ook in de bergen met grote vergezichten ging hij graag met zijn camera op pad. In 2019 kocht hij zijn eerste dronecamera. In 2020 kocht hij een exemplaar die meer windbestendig is. Op vrijwel elke plek kan hij nu omhoog om te genieten van het uitzicht. Vanaf een hoogte van 120 meter ziet de wereld er zo heel anders uit.

In de coronatijd heeft hij op de fiets met zijn drone de gehele Vechtstreek verkend. Hij wilde juist in deze tijd graag laten zien hoe mooi deze streek wel niet is. Veel dronefoto’s van hem waren al eerder te zien op Facebook. In de tentoonstelling ’De Vechtstreek vanuit de lucht’ is nu een compleet overzicht te zien van zijn werk, waarbij naast heel veel nieuwe foto’s er nu ook verschillende thema’s zijn uitgewerkt.

De tentoonstelling ‘De Vechtstreek vanuit de lucht’ laat de bezoekers bijzondere en nog niet eerder getoonde beelden uit de lucht zien. Je ziet vanuit de lucht veel meer dan vanaf de grond. Bezoekers krijgen vrijwel zeker een andere kijk op de omgeving.

Naast de tentoonstelling ‘De Vechtstreek vanuit de lucht’ is in het Vechtstreekmuseum de tentoonstelling ‘De Vecht – ons Pronkstuk te zien. Dit is de vaste tentoonstelling van het museum over de geschiedenis van de Vechtstreek. Ook deze tentoonstelling is op verschillende punten vernieuwd en een (hernieuwd) bezoek zeker waard.

Het Vechtstreekmuseum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 16.30 uur en is met een museumkaart gratis te bezoeken. Zonder museumkaart bedraagt de toegangsprijs slechts € 7. Het Vechtstreekmuseum is gevestigd in het oude koetshuis van de buitenplaats Goudestein op de Diependaalsedijk 19b te Maarssen.

Afbeelding
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws