Afbeelding

Koken voor een ander bij De Mantelmeeuw

Lezersnieuws

WOERDEN > De Mantelmeeuw (hospice en terminale thuiszorg) is voor het hospice in Woerden op zoek naar nieuwe kookvrijwilligers. “Van koken voor bewoners van De Mantelmeeuw word je blij”, zegt kookvrijwilliger Thom Bierlaagh. “Wat zou u vandaag lekker vinden? Als je dat aan onze terminale bewoners vraagt, is hun liefste wens vaak iets heel simpels. Stoofvlees zoals dat vroeger thuis gegeten werd. Of een lekker andijviestamppotje. Je hoeft écht geen chef-kok te zijn om iets te koken dat ook jou zelf iets bijzonders oplevert: je krijgt vaak veel waardering van onze bewoners.”

Zéker in een hospice is lekker eten en drinken belangrijk. Het draagt voor mensen in hun laatste fase echt bij aan hun  kwaliteit van leven. Daarom voelt koken in het hospice voor de kookvrijwilliger vaak als heel veel meer dan alleen ‘een potje koken’. Ook aan de manier van opdienen wordt veel aandacht besteed. Zo genieten bewoners van het hospice extra van iets wat heel simpel lijkt.  

Eén keer per twee weken

Kookvrijwilligers bij De Mantelmeeuw plannen zichzelf in het kookrooster. Ze staan minimaal één keer per twee weken in de keuken aan de Woerdense Meeuwenlaan, maar vaker mag altijd. Per kookdienst is de vrijwilliger ongeveer vier uur kwijt. Hij of zij inventariseert de wensen, doet boodschappen en kookt. Soms is één zelfde maaltijd voor alle bewoners oké, soms wordt er voor iemand iets speciaals klaargemaakt. De Mantelmeeuw heeft vier kamers, en maximaal vier bewoners. Ook eet er weleens een gast (partner van de bewoner bijvoorbeeld) mee. Voor sommige mensen is een mini-hapje of alleen maar even proeven voldoende; anderen hebben graag een lekkere portie. Alles bij De Mantelmeeuw wordt gemaakt van verse ingrediënten.  Ook in het weekend wordt er voor de gasten gekookt.

Training voor wie dat wil 

Eens in de paar maanden hebben de kookvrijwilligers kookoverleg met hun collega-koks. Voor wie dat wil wordt ook een training aangeboden bij de VPTZ, de landelijke koepel, om meer kennis op te doen over koken voor mensen die in de laatste fase van hun leven zijn.

De bijna honderd vrijwilligers van De Mantelmeeuw ondersteunen stervenden onder meer in het hospice aan de Meeuwenlaan. Voor haar financiering is vrijwilligersorganisatie De Mantelmeeuw voor een groot deel afhankelijk van giften, donaties en sponsoring.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws