Afbeelding
Owner

Expositie Dorpshuis Harmelen Familiedrama WO II in Nederlands Oost-Indië en hoe autistisch meisje in interneringskamp werd vergeten …

Lezersnieuws

HARMELEN > In de aanloop van de herdenkingsdagen aan de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei heeft de Projectgroep Harmelen van de SHHV (Stichts-Hollandse Historische Vereniging) de hand kunnen leggen op een bijzondere expositie die van 12 t/m 30 april 2022 is opgesteld in het Dorpshuis van Harmelen (Schoollaan 8) onder de naam “Het Bloempje van Alda”. De expositie is ontworpen door Egbert Pikkemaat.

Egbert Pikkemaat is geboren in een gezin waarvan de moeder tijdens de WO II, als kind, erg heeft geleden tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië. Zijn opa Wim Mulder - geboren en getogen in Harmelen - heeft hij dientengevolge nooit gekend. Tijdens zijn opvoeding is er nooit veel over deze onderwerpen gesproken. Hoogste tijd om de balans op te maken wat zich daar in Indië precies heeft afgespeeld. Aan de hand van een gevonden doos met daarin de bewaarde correspondentie van zijn oma heeft hij een pop-upexpositie samengesteld. Daarin is het verhaal te zien zoals dat uit de gevonden brieven duidelijk wordt.

De expositie vormt een bijzonder tijdsdocument over deze periode in onze vaderlandse geschiedenis en wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. Emotioneel hoogtepunt vormt het geconserveerde, droogbloempje dat mijn oma uit Alda’s dode handjes heeft genomen en meegenomen naar Holland. Dit bloempje is onlangs teruggevonden.

De eerste versie van de expositie (gereed sept. 2021) ging over de brieven die de oma van Egbert Pikkemaat vanuit Indië schreef aan haar familie in Holland over het oorlogsleed in Nederlands-Indië waaronder de dood van haar echtgenoot Wim Mulder en van haar autistische dochtertje Alda. Met deze nieuwe expositie heeft hij daaraan toegevoegd de brieven en foto’s die zij vanuit Holland aan mijn oma terugstuurden. Daarbij zitten ook bijzondere brieven en documenten van haar zwager Martin Mulder, die in Harmelen woonde en daar verzetsman was. Deze brieven staan in schril contrast met de brieven van haar zus Mien, waarvan enkele zoons juist contacten onderhielden met de NSB.

De pop-upexpositie is uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen systeem, waardoor hij gemakkelijk kan worden opgebouwd en afgebroken. Dat maakt het mogelijk om hem als educatief project langs allerlei scholen of andere locaties te doen reizen. Je kunt de expositie bestellen op info@3dmail.nl

Egbert Pikkemaat (1966), geboren in Brabant en woonachtig te Groningen, is in het dagelijks leven kunstenaar en vormgever. Op de kunstacademie in Groningen exposeerde hij op zijn eindexamenexpositie al een serie ruimtelijke pop-upillustraties en ontwikkelde zich daarna tot ruimtelijk ontwerper van kartonnen producten. Het expositiesysteem dat ten grondslag ligt aan deze reizende pop-upexpositie is van zijn hand.

Als workshopdocent in het onderwijs probeert hij kinderen en jongeren bewust te maken van kunst, cultuur en het belang van cultureel-erfgoed.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws