Presentatie Dwalen
Presentatie Dwalen N. Baars

Dwalen in De Schakel

Lezersnieuws Ingezonden

VLEUTEN > Op zondag 3 april vond de voorstelling Dwalen plaats in buurtcentrum De Schakel in Vleuten. Een experimentele presentatie over klimaatverandering die voor een groot deel ter plekke tot stand kwam. Een ongebruikelijke voorstelling met ouderen.

Bij aanvang dwaalden de makers over het podium terwijl ze hun teksten uitspraken die eerder met vrijschrijverij tot stand waren gekomen. Nu en dan pakte iemand de microfoon voor het delen van woorden over het antropoceen. Het antropoceen is het tijdperk waarin de (schadelijke) invloed van de mens op aarde merkbaar is. Wie vraagt zich niet af hoe het nu verder moet. Niet-weten en bevragen vonden geleidelijk aan hun weg in de voorstelling. De makers droegen teksten voor over het klimaat en de natuur en vermengden die met elkaar. Het publiek reageerde enthousiast op de onverwachte poëtische combinaties. Een bezoeker begon spontaan een improvisatie vanuit de zaal samen met een maker. Na een korte discussie over de klimaatverandering met het publiek, werden er viltjes uitgedeeld. Het publiek werd uitgenodigd om een woord dat het associeerde met het woord ‘klimaat’ op erop te schrijven. Dit wierpen ze op het podium, vervolgens improviseerde de makers op basis daarvan een korte tekst. Na afloop reageerden de bezoekers verschillend: “Poëtisch en verontrustend tegelijkertijd”, “Julie hebben iets heel moois doorgegeven met jullie project. Ik zag stuk voor stuk krachtige vrouwen en het raakte me”. “

Makers waren: Marretje Graafland, Ine Poelwijk, Wies Halstein, Nel Vroman, Sylvia Lissenberg, Tini Pluck, Hilly Kuiper en Rietje Nienkemper. het traject is begeleid door Jacoba de Vries (antropoloog) en Engel Pluck (kunstenaar).  Het project kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van Gemeente Utrecht, Juwelier Wolters, Lafeber Oogwereld, De Hoorzaak en Van Rooijen Grafisch.

Op Goede Vrijdag, 15 april, vindt om 14 uur vanuit het project Dwalen een filosofische natuurwandeling plaats bij de Haarrijnse Plassen. Tijdens de wandeling staat het onderzoeken van inleving in en (her)waardering van de natuur centraal. De wandeling, van ongeveer een uur, wordt vervolgd met een filosofisch gesprek onder meer gebaseerd op gedachtengoed van Bruno Latour. Verzamelen: UTosia, Schoolstraat 37 in Vleuten vanuit waar naar de Haarrijnse Plas wordt gefietst. Kosten 5 euro (inclusief koffie), aanmelding via mail@p-luck.net. 

Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport