Afbeelding

Video Twee inwoners rijker: DierenPark Amersfoort verwelkomt padhagedissen

Vrije tijd

AMERSFOORT > DierenPark Amersfoort heeft sinds kort twee padhagedissen. De twee reptielen leven nu samen met halsbandleguanen, woestijnleguanen en een chuckwalla. “Elke ochtend worden zij nog op een andere plek wakker. Zij zijn hun vaste rustplekje in het verblijf nog aan het zoeken”, vertelt dierverzorger Ronnie Joha. “De dieren doen het heel goed. Ik verwacht dat zij binnen een paar weken helemaal gewend zijn.”

 

Het mannetje en vrouwtje leefden in het wild in Midden-Amerika. Zij werden gesmokkeld en zijn in een opvang terecht gekomen. De overheid heeft DierenPark Amersfoort toegekend om de padhagedissen in de collectie op te nemen. “Terug uitzetten in het wild is niet mogelijk, omdat de exacte locatie onbekend is. Dat zou problemen kunnen geven voor de wildpopulatie”, legt Ronnie uit. De twee padhagedissen zijn door de dierenarts nagekeken op ziektes en bacteriën. Toen zij gezond bleken en gewend waren aan het voedsel en de verzorgers, mochten zij kennismaken met de andere reptielen in het verblijf. “Zij vonden de andere dieren eerst wat spannend, maar zij zijn nu aan elkaar gewend”, vertelt Ronnie. “Inmiddels klimmen ze al over elkaar heen.”

In het wild komen padhagedissen voor in de woestijnen van Mexico en Guatemala. Zij hebben hun naam te danken aan hun langzame manier van voortbewegen. Padden bewegen ook traag. In het wild blazen de padhagedissen zich op wanneer er gevaar dreigt. De scherpe stekels die dan goed zichtbaar zijn, schrik de vijanden af. “De padhagedissen hebben een bijzondere troef om roofdieren te weren: bij hoge stress kan er een bloedvat kapot gaan, waardoor er bloed uit de ogen spuit. Dit gebeurt ongecontroleerd. Zij hebben deze actie niet in de hand, maar het ziet er wel indrukwekkend uit”, vertelt Ronnie. De padhagedissen zijn te bewonderen in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort.

Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws