Afbeelding

Keti Koti in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Op 30 juni en 1 juli staan we met Keti Koti stil bij het Nederlandse slavernijverleden. De hele maand juni vind je interessante activiteiten in Utrecht, georganiseerd door onder andere Comité 30 juni/ 1 juli. Samen met de stad erkennen we het verleden én vieren we de vrijheid. Wederzijds begrip en verbinding staan centraal.

Voor elke Utrechter

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Dit jaar is het 159 jaar geleden (1863) dat de slavernij in Suriname en op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland werd afgeschaft. Ook Utrecht is op verschillende manieren verbonden met de geschiedenis van koloniale exploitatie, slavernij en mondiale slavenhandel. Bestuursvoorzitter Leroy Lucas benadrukt: ‘Utrecht bestaat 900 jaar, daar hoort ook een deel slavernijgeschiedenis bij. Met Keti Koti willen we Utrechters met allerlei achtergronden samenbrengen. Zo ontstaat er meer historisch besef en bewustwording, voor een toekomstbestendige stad. Comité 30 juni/ 1 juli organiseert Keti Koti Utrecht dit jaar voor de vijfde keer. Reden voor een extra speciale maand dus.’

Stel je eigen programma samen

Op 3 juni trappen we de Keti Koti maand gezamenlijk af met de Tafel van Utrecht in bibliotheek Neude met een programma voor jong en oud. Vanaf dat moment vind je een scala aan verassende en inspirerende activiteiten om het slavernijverleden te herdenken. Kom bijvoorbeeld op 10 juni naar de interactieve lezing van Roline Redmond in Savannah Bay en hoor meer over haar in het verleden tot slaaf gemaakte familie, of bezoek 22 juni de wijk Zuilen en vier Keti Koti in ZIMIHC en Buurthuis Beatrix. Om de verbinding met elkaar aan te gaan mag ook de Keti Koti Dialoog Tafel in Podium Hogewoerd op 25 juni niet ontbreken.

Officieel herdenkingsfestival

Op 30 juni reizen we met de officiële herdenking en Keti Koti viering rond meerdere plekken door de stad. We starten met Tori Oso Utrecht de wandeling Sporen van Slavernij in Utrecht, richting het Centraal Museum. In de binnentuin van Centraal Museum kun je deelnemen aan interessante workshops, speeches, spoken word, pop-up theater, muziek en kraampjes met lekker eten. In Stadsschouwburg Utrecht is de theatervoorstelling Kunu (Vloek) van Onias Landveld te zien. We sluiten de dag feestelijk af bij TivoliVredenburg.

Alle onderdelen van het programma zijn gratis toegankelijk en Stadsschouwburg Utrecht biedt de voorstelling voor een speciaal tarief aan. Bekijk het volledige programma en aanmeldmogelijkheden via de website van Keti Koti Utrecht.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws