Afbeelding

Reizende expositie over verduurzaming van monumenten vanaf 4 juli te zien in het Stadskantoor Utrecht

Gemeente

UTRECHT > Het duurzaam maken van monumenten: het kan wel! Dat is te zien in de reizende expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt. De expositie staat deze zomer in het Stadskantoor van Utrecht.

“Door de huidige hoge energieprijzen is het verduurzamen van monumenten voor eigenaren extra urgent geworden. Vaak wordt er gedacht dat verduurzamen niet kan vanwege de beschermde status van monumenten, terwijl er toch heel veel mogelijk is. Eigenaren die hun monument duurzaam willen maken helpen we op weg door hen beter te informeren. Deze expositie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed laat zien dat er heel veel kan. Met eigenaren die willen verbouwen bekijken we bovendien altijd vooraf wat er mogelijk is in hun monument”, aldus wethouder Rachel Streefland.

De gemeente Utrecht heeft meer dan 3.000 monumenten. Het toekomstbestendig maken van deze monumenten door het relatief hoge energieverbruik omlaag te brengen vraagt de komende jaren extra aandacht. De gemeente volgt daarbij de landelijke ambitie in het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot van monumenten te verminderen met 40% in 2030 en 60% in 2040.

Met kleine aanpassingen zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie, kan al veel energie bespaard worden. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk, zolang de monumentale waarden gerespecteerd worden. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk en voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren van tevoren contact opnemen met de gemeente om de verbouwplannen te bespreken.

De expositie biedt informatie over wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Ook zijn enkele bekende Utrechtse monumenten uitgelicht die recent duurzaam zijn gemaakt. Daarnaast zijn er folders beschikbaar die monumenteneigenaren op weg helpen om de mogelijkheden voor hun monument verder te onderzoeken. De informatie is ook interessant voor eigenaren van historische gebouwen die geen monumentale status hebben.

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag 4 juli tot en met dinsdag 30 augustus 2022 op de 1e etage van het Stadskantoor. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur (dinsdag en donderdag tot 20.00 uur). Adres: Stadsplateau 1, Utrecht. De entree is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/monumenten/energiebesparingmonument.

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws