Gedicht 'Wielertaal' © Bibliotheek Utrecht
Gedicht 'Wielertaal' © Bibliotheek Utrecht

Feestelijke onthulling Vuelta gedicht op trappen Stadskantoor

Nieuws

UTRECHT > Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht) onthult op maandag 8 augustus om 13.30 uur samen met Susanne Schilderman (wethouder Vuelta Utrecht) en Simone Richardson (directeur La Vuelta Holanda) een speciaal Vuelta gedicht op de trappen bij het Stadskantoor. Stadsdichter Ruben van Gogh schreef het gedicht in opdracht van de bibliotheek. Samen met inwoners van Utrecht is het vertaald in alle 21 talen van de deelnemende wielrenners aan de Vuelta.  

Utrechters maken samen vertaling in 21 talen
La Vuelta strijkt van 18 tot en met 20 augustus 2022 neer in Utrecht. Met internationale toprenners, een ploegenpresentatie en twee etappes. Dit is het derde grote internationale wielerevent in Utrecht, na de Giro (2010) en de Tour (2015). Ruben van Gogh, Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, maakte er speciaal voor deze gelegenheid in opdracht van Bibliotheek Utrecht een gedicht over. De bieb heeft het gedicht vertaald in alle 21 talen van de deelnemende wielrenners aan de Vuelta (2021), samen met inwoners uit de stad. Hele families hebben eraan meegeholpen, van jongeren tot schoonmoeders en oma’s. Een uniek project, dat nog nooit eerder ergens ter wereld werd gedaan. De Nederlandse versie van het gedicht komt op de trappen aan de achterkant van het Centraal Station, bij het Stadskantoor. De feestelijke onthulling is maandag 8 augustus van 13.30-14.00 uur.

Blijvend kunstwerk
Wethouder Susanne Schilderman, die naast openbare ruimte ook de Vuelta Utrecht in haar portefeuille heeft, zal de onthulling mede verrichten. De gemeente Utrecht heeft bijgedragen aan de realisering van het gedicht op de trappen. Schilderman is verheugd dat cultuur en sport in dit project mooi samengaan in een blijvend aandenken in de Utrechtse buitenruimte, op de startplek van de Vuelta Utrecht.
Ook Simone Richardson, directeur La Vuelta Holanda, neemt deel aan de onthulling. Zij benadrukt de waarde van het activatieprogramma en de diversiteit bij de Vuelta. De feestelijke onthulling van het gedicht is een van de meer dan 300 verschillende culturele, sportieve, educatieve, culinaire en feestelijke activiteiten rondom de Vuelta.

Gedicht in 21 talen en 3 dialecten
Ruben van Gogh (Gildemeester Utrechts Stadsdichtersgilde) schreef het speciale Vuelta gedicht ‘Wielertaal’ in opdracht van Bibliotheek Utrecht. De bieb heeft het door inwoners van Utrecht laten vertalen in de 21 talen van de deelnemende wielrenners aan de afgelopen editie. Én in het Uteregs, Bredaas en Bosch, de steden waar de Vuelta langskomt. Bij de feestelijke onthulling zal Ruben van Gogh vertellen over het maakproces en zijn gedicht voordragen. Daarna wordt het ook in een aantal van de vertalingen voorgelezen.  

Boekje in 21 talen
Bibliotheek Utrecht heeft een boekje gemaakt met alle versies van het gedicht. Dat wordt uitgedeeld aan de aanwezigen op 8 augustus. Het is ook verkrijgbaar op 13 augustus in de Grote hal van Bibliotheek Neude tijdens het spinning event ‘Vamos Spinning!’ Ale versies van het gedicht zijn van 15 t/m 21 augustus te zien in Bibliotheek Neude .  

Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws
Afbeelding
Fit en gezellig; 3 wandelgroepen in Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Lions Vleuten koken voor bewoners van ZOMO Vrije tijd
Monique Becking van Platvorm Vrij Parkeren overhandigt 1200e poster aan CDA-fractie
CDA Utrecht steunt Platform Vrij Parkeren Nieuws
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Denk mee over wonen in Utrecht, nu en in de toekomst Nieuws
Afbeelding
Utrecht op zoek naar extra plekken voor asielzoekers door Spreidingswet Nieuws
Afbeelding
Winnaars 1e Doublette toernooi Henk Koet en Frans de Wilde. Sport
Gezellig samen lunchen met gasten van de zonnebloem Harmelen
Gezellig uitje Zonnebloem Harmelen naar tuincentrum Intratuin Lezersnieuws