Afbeelding

Provincie Utrecht helpt huiseigenaren met kleine beurs energie te besparen

Nieuws

UTRECHT > Huiseigenaren met een laag inkomen in Utrecht, Amersfoort, Leusden en Woerden krijgen de kans om hun muren of vloeren kosteloos te laten isoleren. Provincie Utrecht stelt hiervoor ruim 2,2 miljoen euro beschikbaar. 

Doelgroep

Inwoners van Utrecht, Amersfoort, Leusden en Woerden die tot de doelgroep behoren en die gebruik willen maken van het aanbod, kunnen zich melden bij hun gemeente. De vier gemeenten sturen de komende periode de doelgroep ook een brief met informatie over dit aanbod. Als de aanpak in de vier gemeenten goed werkt, komen in 2023 ook andere Utrechtse gemeenten in aanmerking voor het aanbieden van dezelfde regeling.

De regeling is bedoeld voor huishoudens die tot maximaal 130 procent van het minimumloon verdienen en in een slecht geïsoleerd huis wonen. Huiseigenaren die gebruik willen maken van het aanbod, worden gekoppeld aan een aannemer met wie vooraf inkoopafspraken zijn gemaakt. Uitbetaling zal direct aan de aannemer plaatsvinden via een centrale organisatie. Woningeigenaren hoeven niets voor te schieten.

Gedeputeerde Energietransitie Huib van Essen: ‘Ik hoop dat veel inwoners gebruik zullen maken van dit aanbod, want de nood is hoog. Mensen die al moeilijk rond konden komen, worden nu overvallen door torenhoge energierekeningen. Als je dan ook nog eens in een slecht geïsoleerd huis woont en ‘voor de buurt stookt’ is dat extra frustrerend.’ Provincie Utrecht richt zich in eerste instantie op huiseigenaren met een laag inkomen. Waarom niet ook huurders? Van Essen: ‘Je moet ergens beginnen. Voor huurders gaan we ook kijken of en wat we kunnen doen. Maar we beginnen nu met huiseigenaren die in een slecht geïsoleerd huis wonen en geen geld hebben voor maatregelen. Onze verwachting is dat het isoleren van spouwmuren en vloeren al enorm zal helpen om energie te besparen en de gasrekening naar beneden te brengen.’

Proef

Er zijn twee redenen dat de proef in Utrecht, Amersfoort, Leusden en Woerden start. Deze gemeenten zijn bereid om een kwart van de kosten op zich te nemen – de provincie betaalt de rest. Daarnaast wil de provincie dat het isoleren op een natuurvriendelijke manier gebeurt volgens de Wet natuurbescherming. En deze vier gemeenten doen dat. Vleermuizen en vogels die in spouwmuren verblijven, krijgen eerst de kans om weg te vliegen, voor het isolatiemateriaal wordt aangebracht. De aannemers met wie in dit project wordt samengewerkt gebruiken daar een speciale methode voor.

Andere gemeenten in 2023

Tijdens de proef wordt onder meer gekeken of spouwmuur- en vloerisolatie voldoende besparing oplevert of dat het bijvoorbeeld ook wenselijk is daken te isoleren of isolatieglas te plaatsen. Ook moet blijken of de doelgroep op deze manier voldoende bereikt wordt. Als de proef slaagt, wil de provincie de regeling in 2023 openstellen voor andere Utrechtse gemeenten. Ook die gemeenten moeten bereid zijn een deel van de kosten mee te financieren en te laten isoleren volgens de Wet natuurbescherming; dus natuurvriendelijk.

Uit CBS-data blijkt dat er 3800 huishoudens met een eigen woning in de provincie Utrecht zijn die leven van maximaal 120 procent sociaal minimum (voor een gezin is dit bruto 2070 euro per maand). Onbekend is welk deel van de groep in een slecht geïsoleerd huis woont. Met de ruim 2,2 miljoen euro die de provincie ter beschikking stelt kunnen 1500 tot 1750 huizen geïsoleerd worden.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws