Retveld Schröderhuis met fietser, foto: Iris van den Broek
Retveld Schröderhuis met fietser, foto: Iris van den Broek

Nieuwe leidraad voor duurzamer recreatie en toerisme in regio Utrecht

Nieuws

REGIO > De provincie wil dat de sector voor toerisme en recreatie, oftewel de vrijetijdseconomie, versneld duurzamer wordt. Ze is een van de opstellers van een speciale leidraad die de sector hierbij moet helpen. Niet zo lang geleden was toeristisch beleid vooral economisch ingestoken en gericht op het krijgen van meer bezoekers en meer bestedingen. 

In het beleid van de provincie Utrecht  externe linkstaat voor 2022-2025 dat we breder willen kijken, ook naar de sociale en ecologische impact van bezoek. De leidraad  externe linkis tot stand gekomen in samenwerking met diverse landelijke partijen, waaronder Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), Centre of Expertise leisure, tourism & hospitality (CELTH), ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Interprovinciaal Overleg (IPO) en Gastvrij Nederland.

Denk hierbij aan spreiding van bezoekers in tijd en ruimte, meer aandacht voor zakelijk bezoek en het voor het voetlicht brengen van specifieke thema’s zoals kastelen en buitenplaatsen en fietsactiviteiten. Toerisme moet een bijdrage leveren aan de welvaart van alle inwoners. De provincie vindt het ook belangrijk om te meten hoeveel bezoekers waar komen, en wanneer. Ook voor zakelijk bezoek zet de provincie in op verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van kennisevenementen op het vlak van gezond, slim en groen.

Landelijke leidraad

Gedeputeerde Schaddelee: ‘We hebben ons als provincie gecommitteerd aan het landelijke Perspectief 2030  externe link, waar we inzetten op verduurzaming van de vrijetijdseconomie voor bezoekers en bewoners. Zo zorgen we ervoor dat er meer aandacht is voor onbekende plekken, werken we aan spreiding van bezoek over de gehele regio en stimuleren we duurzaam recreatief vervoer, zoals recreatief wandelen en fietsen. De landelijke leidraad die nu is opgesteld, gaat ons helpen om onze samenwerking met gemeenten en bureaus voor toerisme meer te richten op duurzaamheid. Uiteindelijk is dit in het voordeel van iedereen, met name de mensen die in onze provincie vakantie komen vieren en voor dagtochten van onze bewoners’.

Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport