Afbeelding

70 Utrechtse kinderen en gezinnen wachten op taalvrijwilliger

Gemeente

UTRECHT > Taal Doet Meer is dringend op zoek naar taalvrijwilligers in Utrecht. In 2021 is er vraag naar taalcoaches, voorlezers, coördinatoren en mentoren. Juist nu hebben gezinnen behoefte aan dat extra steuntje in de rug. Taal Doet Meer zorgt er samen met haar vrijwilligers voor dat (nieuwe) Utrechters kunnen meedoen in de samenleving. Hieronder zijn ook veel kinderen en jongeren met een taalachterstand in het Nederlands. Taalvrijwilligers ondersteunen hen om (in het Nederlands) taalvaardiger te worden en beter mee te komen op school.

‘’Samen met onze vrijwilligers zorgen we ervoor dat meer kinderen in Utrecht eerlijke kansen krijgen in het onderwijs. Sommige gezinnen hebben niet de mogelijkheden en/of middelen om kinderen een taalrijke omgeving aan te bieden thuis. Iedereen die zich wil aanmelden voor vrijwilligerswerk in het nieuwe jaar is welkom!’’, aldus Anne Matting (Projectleider Jeugd)


Goed voornemen
Het goede voornemen van Taal Doet Meer is om zo veel mogelijk Utrechtse kinderen en gezinnen in het nieuwe jaar aan een taalvrijwilliger te koppelen. Als vrijwilliger geef je kinderen de persoonlijke aandacht die ze nodig hebben en draag je bij aan hun taalontwikkeling en het vergroten van hun taalplezier. Utrechters kunnen vanaf januari 2021 aan de slag als voorlezer, taalcoach, mentor of coördinator. Als vrijwilliger kun je zowel online als offline actief worden. Start je liever in het voorjaar? Dan kun je je ook alvast aanmelden.

Aanmelden
Utrechters die interesse hebben om aan de slag te gaan als taalvrijwilliger kunnen mailen naar jeugd@taaldoetmeer.nl of een kijkje nemen op www.taaldoetmeer.nl.

 

Elke kans om te oefenen telt, ook online
Eén van de taalvrijwilligers, Larissa, vertelt over hoe zij de Utrechtse Mirela (13) begeleidt bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Mirela komt uit Roemenië en woont nu ongeveer drie jaar in Nederland. ’Als Mirela hulp nodig heeft met haar huiswerk, dan help ik haar daarbij. Wat we ook vaak doen is samen lezen, bijvoorbeeld uit de Kidsweek of uit een boek.’’ Naast huiswerk maken en lezen, ondernemen ze ook leuke activiteiten samen. ‘’Mirela heeft de droom om dierenarts te worden. Ik probeer daarbij aan te sluiten. Zo hebben we een keertje een rondleiding gehad in een dierenasiel en zijn we naar Naturalis geweest! Dit zijn activiteiten die ze anders misschien minder snel zou doen.’’ Tijdens de strenge coronamaatregelen begin dit jaar hebben Larissa en Mirela online contact gehouden. Zo blijft Mirela bezig met taal. ‘’Doordat we oefenen wordt Mirela steeds beter in schrijven en spelling. Elke kans om te oefenen telt voor haar.’’ Het vrijwilligerswerk levert Larissa zelf ook iets op. ‘’Wat het mij oplevert? Plezier! Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen. Ook leer ik nieuwe vaardigheden en ontmoet ik nieuwe mensen.’

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws