Afbeelding

Reizende expositie over verduurzaming van monumenten vanaf 4 juli te zien in het Stadskantoor Utrecht

Gemeente

UTRECHT > Het duurzaam maken van monumenten: het kan wel! Dat is te zien in de reizende expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt. De expositie staat deze zomer in het Stadskantoor van Utrecht.

“Door de huidige hoge energieprijzen is het verduurzamen van monumenten voor eigenaren extra urgent geworden. Vaak wordt er gedacht dat verduurzamen niet kan vanwege de beschermde status van monumenten, terwijl er toch heel veel mogelijk is. Eigenaren die hun monument duurzaam willen maken helpen we op weg door hen beter te informeren. Deze expositie van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed laat zien dat er heel veel kan. Met eigenaren die willen verbouwen bekijken we bovendien altijd vooraf wat er mogelijk is in hun monument”, aldus wethouder Rachel Streefland.

De gemeente Utrecht heeft meer dan 3.000 monumenten. Het toekomstbestendig maken van deze monumenten door het relatief hoge energieverbruik omlaag te brengen vraagt de komende jaren extra aandacht. De gemeente volgt daarbij de landelijke ambitie in het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot van monumenten te verminderen met 40% in 2030 en 60% in 2040.

Met kleine aanpassingen zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie, kan al veel energie bespaard worden. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk, zolang de monumentale waarden gerespecteerd worden. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk en voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren van tevoren contact opnemen met de gemeente om de verbouwplannen te bespreken.

De expositie biedt informatie over wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Ook zijn enkele bekende Utrechtse monumenten uitgelicht die recent duurzaam zijn gemaakt. Daarnaast zijn er folders beschikbaar die monumenteneigenaren op weg helpen om de mogelijkheden voor hun monument verder te onderzoeken. De informatie is ook interessant voor eigenaren van historische gebouwen die geen monumentale status hebben.

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag 4 juli tot en met dinsdag 30 augustus 2022 op de 1e etage van het Stadskantoor. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur (dinsdag en donderdag tot 20.00 uur). Adres: Stadsplateau 1, Utrecht. De entree is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/monumenten/energiebesparingmonument.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws