Supermarktmanager René Wijnsma overhandigt de eerste box aan Jolanda Panis van Resto VanHarte.
Supermarktmanager René Wijnsma overhandigt de eerste box aan Jolanda Panis van Resto VanHarte. Petra Dongelmans,

Voedselverspilling? Dirk van den Broek Vleuten en Resto VanHarte doen er samen wat aan!

Lezersnieuws

VLEUTEN > De Dirk van den Broek in Vleuten gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en doneert overgebleven versproducten aan de sociale organisatie Resto VanHarte. Afgelopen week werden deze 2 organisaties door stichting VoedselSurplus met elkaar in contact gebracht en maakten zij afspraken over het ophalen van de voedseloverschotten.

Het initiatief is van Stichting VoedselSurplus. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling en verbindt bedrijven met voedseloverschotten aan sociale organisaties, die armoede en eenzaamheid tegengaan. “Wij benaderen supermarkten, die voedsel over hebben, en zorgen voor een goede bestemming, zodat voedsel niet meer weggegooid hoeven te worden,” vertelt Petra Dongelmans namens de stichting, die dit in steeds meer gemeentes doet. De stichting fungeert als intermediair tussen supermarkt en wijkorganisatie en bewaakt de gemaakte afspraken.”

Marcel Huizing (Directeur Dirk) ondersteunt deze samenwerking en in overleg met de stichting VoedselSurplus zijn de 2 Dirk van den Broek filialen in Utrecht uitgekozen om een pilot mee te gaan doen. Lang hoefde supermarktmanager René Wijnsma dan ook niet na te denken om in het project te stappen. “Het gaat mij iedere keer aan het hart dat je goede spullen moet weggooien omdat er een uiterste verkoopdatum op de verpakking staat. Terwijl het voedsel nog goed is. Dat is toch zonde!”

Jolanda Panis van Resto VanHarte, een laagdrempelig sociaal restaurant waar buurtbewoners elkaar ontmoeten en een smaakvol, vers en gezond driegangendiner kunnen gebruiken, is blij met het gedoneerde voedsel. Resto VanHarte gaat het gebruiken voor de maaltijden die ze wekelijks bereiden in Buurtcentrum Bij de Buren. Iedereen is welkom om er te komen eten, te helpen in de keuken of in het Resto en zo bij te dragen aan een betere buurt.

Stichting VoedselSurplus is een Utrechtse stichting die gemeentes en bedrijven helpt om voedselverspilling te voorkomen en daarmee kwetsbare inwoners te ondersteunen. In Utrecht doen ze dit in opdracht van de gemeente en hebben ze al meerdere supermarkten in contact gebracht met sociale organisaties. De organisaties die kunnen deelnemen zijn allemaal sociale organisaties die de voedseloverschotten gebruiken voor de maaltijden die ze bereiden voor eenzame ouderen, mensen in armoede of andere kwetsbare inwoners.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws