Afbeelding
Owner

Landelijke Rampjaarherdenking van start

Lezersnieuws

WOERDEN >  Komende vrijdag 14 januari gaat in heel Nederland de Nationale Rampjaarherdenking van start. Dan wordt herdacht dat ons land 350 jaar geleden – in het Rampjaar 1672 – werd overvallen door het Franse leger, de Engelse vloot en twee Duitse bisschoppen. 

Door de Oude Hollandse Waterlinie in werking te stellen redde de jonge prins Willem III het land. Het startsein wordt gegeven tijdens een webinar van het Platform Rampjaarherdenking. Exposities en veldslagen ‘Het Rampjaar 1672 leeft nog steeds in Nederland’, zegt Bernt Feis, de voorzitter van het Platform Rampjaarherdenking. ‘In vrijwel alle provincies – van Groningen en Friesland tot Zeeland en Noord-Brabant - vinden activiteiten plaats. Meer dan 90 vestingsteden in Nederland – van Groningen en Zwolle tot Den Bosch en Maastricht – hebben zich bij het Platform aangesloten’, aldus Feis. De activiteiten variëren van herdenkingen en exposities in lokale musea tot concerten en theaterproducties, o.a. van bekende gezelschappen als Opera Spanga, Concerto d’Amsterdam en Camerata Traiectina. Daarnaast zijn er ook allerlei festivals, wandeltochten en manifestaties, waarbij kunstenaars als Daan Roosegaarde en publicisten als Geert Mak zijn betrokken. In enkele plaatsen - Bourtange, Grave en Bodegraven - worden zelfs complete veldslagen nagespeeld. Alle plannen staan te lezen in het 64 pagina’s dikke Programmaboek Rampjaarherdenking . 

Daarbij staat de regio Groene hart centraal, omdat hier de Oude Hollandse Waterlinie liep. Twintig nieuwe publicaties Platform-voorzitter Bernt Feis - voormalig geschiedenisdocent en jarenlang directeur van Stichting Groene Hart – toont zich verrast over de massale belangstelling. In 2022 verschijnen er maar liefst twintig nieuwe boeken over het Rampjaar. Tot voor kort was het beeld dat alleen Zuid-Holland onder het Rampjaar te lijden had; daar werden immers Zwammerdam en Bodegraven uitgemoord. ‘Maar wat we nu zien dat de Friezen, Groningers, Drentenaren en Brabanders hun eigen verhaal over het Rampjaar schrijven’, zegt Feis. ‘Ook in die provincies had de bevolking zwaar te lijden onder het Rampjaar, en de ellende zou hier nog veel langer duren’, aldus Feis. De toegenomen publieke belangstelling blijkt ook uit het grote aantal kinderboeken en stripboeken dat over het Rampjaar verschijnt, o.a. een Bommen Berend stripboek dat alle scholieren in Groningen krijgen. 

Ook de landelijke media pakken het Rampjaar op. In september komt de NPO met een zevendelige docuserie over het Rampjaar. De landelijke Maand van de Geschiedenis in oktober – met honderden deelnemende organisaties - heeft als thema ‘Wat een Ramp’ gekozen. En komend voorjaar staat de Dag van het Kasteel in het teken van het thema ‘Een ramp is van alle tijden’. Heel veel kastelen hebben het Rampjaar niet overleefd… ‘Hopelijk gooit corona bij onze plannen geen roet in het eten’’, verzucht Feis, die vertelt dat deelname van het Platform aan de Vakantiebeurs en de Fiets- en Wandelbeurs helaas is gecancelled. ‘Toch zijn we hoopvol gestemd. In het Rampjaar speelden de waterlinies en vestingsteden een cruciale rol, en daar zijn nog veel sporen van het Rampjaar te vinden zoals de ruïnes van die verwoeste kastelen. Elke Nederlander kan die plekken bezoeken, wandelend per fiets of per boot. Je kunt er een spannend gezinsuitje van maken. Dus herdenk het Rampjaar, ontdek de vestingsteden!’, aldus Feis.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws