Afbeelding

Een familiedrama tijdens de WO II in Nederlands Oost-Indië en hoe een autistisch meisje in het interneringskamp werd vergeten

Lezersnieuws

HARMELEN > In de aanloop van de herdenkingsdagen aan de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei heeft de Projectgroep Harmelen van de SHHV (Stichts-Hollandse Historische Vereniging) de hand kunnen leggen op een bijzondere expositie die van 12 t/m 30 april 2022 is opgesteld in het Dorpshuis van Harmelen (Schoollaan 8) onder de naam “Het Bloempje van Alda”. De expositie is ontworpen door Egbert Pikkemaat.

Egbert Pikkemaat is geboren in een gezin waarvan de moeder tijdens de WO II, als kind, erg heeft geleden tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië. Zijn opa Wim Mulder - geboren en getogen in Harmelen - heeft hij dientengevolge nooit gekend. Tijdens zijn opvoeding is er nooit veel over deze onderwerpen gesproken. Hoogste tijd om de balans op te maken wat zich daar in Indië precies heeft afgespeeld. Aan de hand van een gevonden doos met daarin de bewaarde correspondentie van zijn oma heeft hij een pop-upexpositie samengesteld. Daarin is het verhaal te zien zoals dat uit de gevonden brieven duidelijk wordt.

De expositie vormt een bijzonder tijdsdocument over deze periode in onze vaderlandse geschiedenis en wordt vanuit verschillende perspectieven belicht. Emotioneel hoogtepunt vormt het geconserveerde, droogbloempje dat mijn oma uit Alda’s dode handjes heeft genomen en meegenomen naar Holland. Dit bloempje is onlangs teruggevonden.

De eerste versie van de expositie (gereed sept. 2021) ging over de brieven die de oma van Egbert Pikkemaat vanuit Indië schreef aan haar familie in Holland over het oorlogsleed in Nederlands-Indië waaronder de dood van haar echtgenoot Wim Mulder en van haar autistische dochtertje Alda. Met deze nieuwe expositie heeft hij daaraan toegevoegd de brieven en foto’s die zij vanuit Holland aan mijn oma terugstuurden. Daarbij zitten ook bijzondere brieven en documenten van haar zwager Martin Mulder, die in Harmelen woonde en daar verzetsman was. Deze brieven staan in schril contrast met de brieven van haar zus Mien, waarvan enkele zoons juist contacten onderhielden met de NSB.

De pop-upexpositie is uitgevoerd op een speciaal daarvoor ontworpen systeem, waardoor hij gemakkelijk kan worden opgebouwd en afgebroken. Dat maakt het mogelijk om hem als educatief project langs allerlei scholen of andere locaties te doen reizen. Je kunt de expositie bestellen op info@3dmail.nl

Egbert Pikkemaat (1966), geboren in Brabant en woonachtig te Groningen, is in het dagelijks leven kunstenaar en vormgever. Op de kunstacademie in Groningen exposeerde hij op zijn eindexamenexpositie al een serie ruimtelijke pop-upillustraties en ontwikkelde zich daarna tot ruimtelijk ontwerper van kartonnen producten. Het expositiesysteem dat ten grondslag ligt aan deze reizende pop-upexpositie is van zijn hand.

Als workshopdocent in het onderwijs probeert hij kinderen en jongeren bewust te maken van kunst, cultuur en het belang van cultureel-erfgoed.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws