Afbeelding

‘Breukelen in brand! Rampjaar 1672-1673’ bijzondere bijeenkomst in de Pieterskerk

Lezersnieuws

BREUKELEN > Op zaterdagmiddag 22 oktober a.s. vindt in het kader van het Rampjaar 1672-1673 vanaf 15.00 uur een bijzondere bijeenkomst plaats in de Pieterskerk in Breukelen. De Historische Kring Breukelen, het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en stichting Vrienden van de Pieterskerk hebben een programma samengesteld dat bestaat uit lezingen, een kleine expositie en 17de-eeuwse muziek. Ook is er de mogelijkheid deel te nemen aan een rondleiding bij een buitenplaats. Er is voor de rondleidingen beperkt plaats, deelname gaat via loting.

Tijdens de bijeenkomst ‘Breukelen in brand! Rampjaar 1672-1673’ op zaterdag 22 oktober vertellen historicus/ senior collectiebeheerder van het regionaal archief RHCVV Wouter van Dijk en auteur Daan Wolfert van het boek ‘Een ramp voor de Vechtstreek 1672-1673’ over de gebeurtenissen in Breukelen tijdens het Rampjaar. De bijeenkomst krijgt een 17e-eeuws gouden randje door de muzikale bijdrage van het Apollo Ensemble. Zij begeleiden de lezing met muziekstukken uit de tijd van 1672. Ook zal een kleine expositie over het Rampjaar van het regionaal archief RHCVV te zien zijn. Deelnemers die interesse hebben kunnen voorafgaand aan het programma deelnemen aan één van de unieke rondleidingen op de buitenplaatsen Gunterstein, Nyenrode en Oudaen. Hiervoor zijn beperkt plaatsen beschikbaar, aanmelden is daarom nodig en toewijzing geschiedt op basis van loting.

 

Het Rampjaar 1672-1673

Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van vier kanten werd aangevallen door de Fransen, Engelsen en de bisschoppen van Keulen en Münster. Het jaar 1672 is de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar, want het betekende het einde van de welvarende zeventiende eeuw voor de Republiek. De Franse soldaten verbleven lange tijd in de Vechtstreek en maakten zich schuldig aan plundering en geweld. In de loop van 1673 maakten ze het dorp Breukelen zelfs met de grond gelijk. Meer dan 150 gezinnen en dorpelingen raakten hierdoor dakloos en ook de kastelen en buitenplaatsen werden vernietigd. Alleen kasteel Oudaen en de Pieterskerk bleven staan.

Praktische informatie ‘Breukelen in Brand!’

Locatie

: Pieterskerk, Straatweg 59 in Breukelen

Datum

: Zaterdagmiddag 22 oktober

Tijdstip

: 15.00 inloop met koffie en bezoek expositie 

  15.45 aanvang programma

  16.45- 18.00 uur borrel en bezoek expositie

Entreeprijs

: € 9,50 p.p. voor lezingenmiddag en de rondleiding op een buitenplaats.

: €5,00 p.p. voor alleen de lezingenmiddag. Studenten en U-Pashouders gratis entree.

Aanmelden

: Het aanmelden voor de rondleiding kan tot uiterlijk 13 oktober a.s. door het invullen van het formulier op de website. Aanmelden voor de lezingenmiddag graag uiterlijk vrijdag 21 oktober via www.rhcvechtenvenen.nl/activiteiten. Belangrijk is hierbij aan te geven of en welke buitenplaats u wilt bezoeken. Vanwege het beperkte aantal plaatsen vragen wij u ook om een tweede en een derde voorkeur. Op 14 oktober worden op basis van loting de plaatsen verdeeld. Dezelfde dag wordt een e-mail met definitieve inschrijving gestuurd en daarbij de aanvangstijd van de rondleiding. Per aanmelding kunnen maximaal twee personen worden aangemeld.

Subsidie

De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Stichtse Vecht, het SBB Fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en de stichting SoCuBel.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws