Rector Erik Visser in de verlaten aula.
Rector Erik Visser in de verlaten aula.

Schoolgebouw snakt naar leerlingen

Nieuws

MAARSSENBROEK >  Op de parkeerplaats in Pauwenkamp staan maar een paar auto's en de fietsenstalling is helemaal leeg.

Op een maandag is het normaal stampend druk bij het Niftarlake College in Maarssenbroek met een komen en gaan van leerlingen en docenten, maar nu is het grote schoolgebouw vrijwel verlaten. De ruim 1600 leerlingen uit de hele regio zitten thuis en volgen de lessen digitaal van de docenten, die ook vanuit huis werken.

'Het is nu een gebouw zonder ziel. De leerlingen geven de energie en die is nu weg', zegt rector Erik Visser bij een rondgang door de school, langs de lokalen met de stoelen op de tafels, die eindigt in de grote lege aula. 'Maar het onderwijs op afstand gaat prima. Alle leerstof van alle vakken wordt behandeld met minimaal een klassikale les per week. We werkten al in de cloud en elke leerling heeft een tablet of laptop en dat gaat uitstekend. Ik ben dan ook bijzonder trots op de leerlingen en de docenten, die een ongekende veerkracht en flexibiliteit hebben getoond. Binnen twee dagen hadden we alles op de rit om goed onderwijs op afstand te geven. Ik hoop ook dat we de voordelen van het digitaal onderwijs verder kunnen uitbouwen.' 

Rector Erik Visser is ook niet bang dat er leerlingen op achterstand raken of anderszins de boot gaan missen. 'De mentoren hebben ook één op één goed contact en ook digitaal kun je elkaar goed in de ogen kijken. We leveren echt maatwerk', aldus de rector die nog benadrukt dat de geslaagden een volwaardig diploma hebben behaald en klaar zijn voor vervolgopleidingen of een baan. 'Ik hoop wel dat we op een of andere manier een volwaardige diploma-uitreiking kunnen organiseren, desnoods een uitgesteld feestje. Het zou verdrietig zijn als dat niet zou lukken.' De rector is zelf elke dag om 08.30 uur aanwezig en dan is er de dagelijkse bezigheid van het werk van een schoolleider, die zich ook al richt op het volgend leerjaar. Het gebouw wordt ook gewoon keurig onderhouden door het ondersteunend personeel, al zal pas na de meivakantie duidelijk worden of er nog daadwerkelijk les wordt gegeven in de klas. 'Ik loop altijd even een rondje. Je houdt wel contact met iedereen, de docenten hebben ook een digitale koffiehoek om ook even bij te kletsen elke dag. 

Soms werkt een docent toch vanuit school bij een klassikale les als het thuis net even niet uitkomt.' Ja, het gaat goed op het Niftarlake College in deze ongekende tijd, maar leerlingen en docenten missen elkaar toch, zo beaamt rector Visser, die ondanks de volle tevredenheid over hoe de noodgedwongen digitalisering nu uitpakt, toch graag weer een volle fietsenstalling ziet. 'Het gebouw is een beetje verweesd en snakt toch naar leerlingen en docenten, dat hoort toch bij het onderwijs, 'aldus rector Erik Visser in een vrijwel leeg schoolgebouw. Het blijft wennen.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws