Studenten Durf! en leerlingen voeren actie op Cultuurcampus.
Studenten Durf! en leerlingen voeren actie op Cultuurcampus.

Acties Voedselbank Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern hartverwarmend

Nieuws

Door Dries van Dijk

LEIDSCHE RIJN > Erg, de coronacrisis, voor iedereen. Beetje sociale winst, flink verlies, maar meestal houd je alles binnen anderhalve meter op orde, meestal. Niet voor minder bedeelden onder ons. Die hebben het zwaar.

Niets vergeleken op wereldschaal met miljoenen mensen, die de komende tijd van honger gaan sterven, omdat bijna heel Europa, China en de V.S. op slot zijn gegooid en samenlevingen al zijn begonnen om bijvoorbeeld aardappelen en kool als organische bemesting gebruiken, niet als voeding. Doordraaien, omdat transportmogelijkheden ontbreken en de afzet naar China op slot zit.

De coronacrisis is ook erg voor gezinnen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, die toenemend verarmen binnen hun anderhalve meter. Zij zijn voor gevarieerde voeding afhankelijk van de Voedselbank Leidsche Rijn. Het aantal deelnemers van de Voedselbank groeit wél. De samenleving groeit sociaal wél. Niet alleen zijn er hartverwarmende concerten van orkesten en bloemen van kinderen in de voortuinen van de Rijnhovense verpleeghuizen als Parkhof in Vleuten. Ook zijn er enorme acties voor voedsel en donaties voor de Voedselbank vanuit de gemeenschap, vooral door kinderen.
De kracht van de sportverenigingen is niet alleen het oppakken ‘op anderhalf’ in de training, maar ook mensen die dat nodig hebben te helpen.
Aangezet door jonge studenten van Hogeschool Utrecht met docent Eelco Koot, afkomstig uit De Meern, kwamen acties op gang.
Vorig jaar kwam hij met Durf! stage-actiegroep studenten actief op het UVV-terrein voor sport en spel voor middelbaar scholieren. Dat was toen, nu wordt Durf! met nieuwe stagiaires ingezet om VV De Meern in actie te helpen. Midden april voerden Durf! en de voetbalvereniging, via veel sociale media, inzamelingen uit bij sportverenigingen als Desto, PVCV, UVV en MHC Fletiomare. Tennisvereniging LTC bleef niet achter.
In drie dagen werden bijna 8.000 euro en 250 (!) dozen met houdbaar voedsel verzameld.

Eelco: ‘Via jonge verenigingsleden werden ook veel ouders bij de actie betrokken. Het actiestokje gaat nu naar een dezer verenigingen om hun achterban aan te spreken.’

Vijf studenten Ecologische Pedagogiek, met Rens, Isabel en Fleur, zagen hun stage gericht op een concreet maatschappelijk doel. Via Durf! zorgden ze voor actie rondom de Zingende Toren. Het Amadeus Lyceum is nog dicht, maar de onderbouw bracht blije actie-vrijwilligers, blij ook, om elkaar weer te zien, maar ook bereid de handen uit de mouwen te steken. Een veilige 'anderhalve meter partytent' werd een week geleden bij de ingang van Cultuur-19 ingericht. Mensen en veel lokale bedrijven, als Lidl en AH, brachten voeding en geld binnen. ‘Ook kratten vol luiers, shampoo en veel soep; de leerlingen hielpen serieus’, meldt Isabel. De Voedselbank is uiteraard enorm geholpen met deze actie en kan haar deelnemers zo van het nodige voorzien.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws