Afbeelding

Overheidssteun voor Utrechtse culturele instellingen, ook Podium Hoge Woerd

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Een aantal Utrechtse culturele instellingen kan waarschijnlijk rekenen op financiële steun van de overheid vanwege de gevolgen van het coronavirus. Minister Van Engelshoven stuurde vandaag een brief naar de Tweede Kamer met de uitwerking van het noodpakket van 300 miljoen euro voor de cultuursector. Naast 26 rijks gesubsidieerde instellingen maken op basis van de gestelde criteria vijf Utrechtse cultuurorganisaties met een landelijk belang kans op financiële steun.

Instellingen
Het gaat om TivoliVredenburg, Centraal Museum, Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker/Podium Hoge Woerd en Museum Speelklok. Eis van de minister is wel dat de lokale overheden het steunbedrag ‘matchen’. Daarvoor trekt het college van b en w van de gemeente Utrecht 1,55 miljoen euro uit en is de provincie Utrecht voornemens nog eens ruim een miljoen euro bij te leggen.

Hard nodig
Deze financiële steun is hard nodig, omdat de kunst en cultuursector heel hard is geraakt door het coronavirus. Podia, musea, bioscopen en concertgebouwen moesten van de ene op de andere dag hun deuren sluiten. Juist de instellingen met relatief hoge publieksinkomsten, zoals TivoliVredenburg dat 70% van de inkomsten zelf weet te genereren, worden getroffen.
Wethouder Anke Klein (cultuur): “Veel Utrechters missen een bezoek aan bioscoop, festival, museum, podium, theater, concertgebouw of een andere culturele instelling. De makers en instellingen missen hun publiek ook. Mensen willen zodra het weer kan en mag kunst en cultuur beleven. Daarvoor is het wel belangrijk dat er voldoende aanbod is en blijft.”

Sombere vooruitzichten
Desondanks blijft er een fors aantal makers en instellingen dat in haar voortbestaan wordt bedreigd. Zij dreigen buiten de boot te vallen voor ondersteuning door het Rijk. Uit een inventarisatie die de gemeente heeft gedaan, blijkt dat alleen al tot 1 juli 2020 de netto schade 4,75 miljoen euro bedraagt. Het gaat daarbij alleen om door de gemeente gesubsidieerde instellingen. Instellingen die geen subsidie ontvangen, maar even goe beeldbepalend zijn voor de culturele infrastructuur Utrecht, worden ook hard geraakt, maar zijn niet meegenomen in deze berekening. De gemeente hoopt hiervoor op aanvullende steun vanuit het Rijk.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws