Senne (rechts) legt architect Daniël Biesheuvel haar ontwerp uit. Sophie kijkt mee.
Senne (rechts) legt architect Daniël Biesheuvel haar ontwerp uit. Sophie kijkt mee. Gerry van der Lit

Leerlingen obs Vleuterweide inspireren architect

Nieuws Ingezonden

VLEUTERWEIDE > Daniël Biesheuvel en Jeroen Baars van EVA architecten uit Utrecht ontvangen vandaag de ontwerpen van het toekomstige schoolgebouw van obs Vleuterweide. Deze (bouw)tekeningen zijn gemaakt door de kinderen van drie groepen 5. Ze zijn bedoeld als inspiratie tijdens het ontwerpproces het komende jaar. Als deze kinderen naar groep 8 gaan, is hun nieuwe school aan de Passiebloemweg klaar.

Sophie Petrenko en Senne Aerts uit groep 5 leggen architect Daniël Biesheuvel uit wat belangrijk is in hun ontwerp. Sophie wil veel ramen: ,,Zodat ouders kunnen zien hoe kinderen leren. En het gebouw is hoog, met veel trappen en een speeltuin op het dak. Dan gaat het minder plek bezetten.’’ Senne kiest voor onderwijsvernieuwing, zij tekende voor elk vak een eigen lokaal. ,,Er is een spellingklas, een klas voor nieuwsbegrip, voor natuur en voor rekenen. Dan loop je naar dat lokaal voor een vak. Dat is handig, dan kunnen er meer kinderen in. Alleen de kleuters zitten bij elkaar.’’

Enthousiast

Architect Daniël Biesheuvel: ,,Sophie, ik zie bij jouw tekening al een beetje een ontwerp ontstaan, met de trappen, een hoog gebouw. En in de kleurrijke tekening van Safae Azarkan zie ik ook respect voor lhbth verwerkt. Die lokalen bij Senne zijn goed bedacht. Ik ben er heel enthousiast over. Fijn als jullie volgend jaar, als we halverwege zijn met het ontwerp, als vertegenwoordigers van alle kinderen, willen meekijken met ons.’’

Belevingswereld

Hoe gaan de architecten bij het ontwerpen van het nieuwe schoolgebouw, rekening houden met de wensen van de kinderen? Jeroen Baars: ,,Het gaat er om dat we de belevingswereld van kinderen vertalen in het gebouw. Het is voor ons heel leuk om te horen waar zij van dromen!’’ Daniël Biesheuvel: ,,Mooi dat we al zo vroeg ideeën van de leerlingen ontvangen! We zullen ze zeker betrekken en willen ze ook laten zien hoe wij als architecten werken bij het ontwerpen van een school.’’ Directeur Noortje Willems: ,,De bouw is straks hier, naast de school, dus we zullen het hele bouwproces zeker in ons onderwijs meenemen.’’

Twee locaties

De afgelopen jaren was obs Vleuterweide, een basisschool met 438 leerlingen in Leidsche Rijn, verdeeld over twee locaties. Groep 1 tot en met 5 kreeg les in een tijdelijk gebouw aan de Passiebloemweg. De oudere kinderen volgden lessen in Weide Wereld aan de Teunisbloemlaan. Dit is een multifunctionele accommodatie (MFA) met verschillende scholen en instellingen. Deze MFA wordt na de zomervakantie in etappes gerenoveerd.

Verhuizing

Vanwege de renovatie verhuizen leerlingen van obs Vleuterweide (de groepen 6, 7 en 8), mét al hun leraren, boeken, tafels, stoelen en laptops, op 16 en 17 juli van de Teunisbloemlaan naar de Passiebloemweg, waar hun jongere medeleerlingen al les krijgen. Dit wordt de komende twee jaar de tijdelijke locatie van heel obs Vleuterweide, in afwachting van de nieuwbouw op het naastgelegen terrein, dat nu nog dienst doet als parkeerplaats.

Planning

Obs Vleuterweide wordt, volgens de huidige planning, vóór de zomer van 2022 opgeleverd.

Handtekeningen

Vandaag zetten opdrachtgever Eric van Dorp van SPO Utrecht en Daniël Biesheuvel van EVA architecten hun handtekeningen onder de overeenkomst voor het ontwerp van de nieuwe school. EVA architecten is een Utrechts bureau, dat eerder voor SPO Utrecht ook het volledig energieneutrale schoolgebouw van SO Fier heeft ontworpen. Senne en Sophie kijken verwonderd toe hoevéél handtekeningen worden gezet op het contract, in tweevoud, en op elke bladzijde twee namen.

Duurzaam

SPO Utrecht onderzoekt nu of het financieel haalbaar is om ook obs Vleuterweide energieneutraal te laten bouwen. Energieneutraal bouwen vraagt immers een flinke financiële investering vooraf, al betaalt die zich terug via de lage energierekening. SPO Utrecht heeft als eerste bestuur energie-neutrale basisscholen in Utrecht laten bouwen en loopt, ook landelijk, voorop in duurzaamheid.

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd