Afbeelding
Photographer: hunk for Ministerie van Beeld

Basiszorg daklozen per 1 januari 2021 onder één organisatie

Nieuws

UTRECHT > De gemeente Utrecht heeft de Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht geselecteerd om vanaf 1 januari 2021 de basiszorg te bieden aan alle daklozen in regio Utrecht. 

Dat is de uitkomst van een subsidie uitvraag die de gemeente heeft gedaan. Stadsteam Herstel en Back UP dragen de zorg over aan Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht. Het uitgangspunt is dat cliënten zoveel mogelijk hun vertrouwde hulpverlener behouden. Binnen de aanpak zijn twee teams; een team voor jongvolwassenen en een team voor volwassenen. De naam wordt nog bepaald in overleg met de professionals en cliëntvertegenwoordigers. De subsidie is verleend voor de duur van 5 jaar, tot 1 januari 2026.

De hulp en ondersteuning aan dakloze inwoners wordt op dit moment uitgevoerd door het Stadsteam Herstel voor volwassenen en door Back UP voor jongvolwassenen. De gemeente heeft grote waardering en dankbaarheid voor de inzet van deze partijen, waarin zij de hulp en ondersteuning aan daklozen hebben vormgegeven in Utrecht.

Belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe contractperiode zijn het voortbouwen op de kennis, kunde en de succesvolle aanpakken van Back UP en het Stadsteam Herstel en haar netwerken. Op basis van het stevige fundament dat er ligt wil de gemeente een vervolgstap zetten in de doorontwikkeling van de basiszorg. Dit zal stapsgewijs worden doorgevoerd, samen met de partners in de stad, waaronder de huidige partijen en clientvertegenwoordigers. Door het onder te brengen bij één organisatie creëren we voorwaarden voor het borgen van de zorgcontinuïteit voor alle cliënten. Jongvolwassenen die volwassen worden blijven in beeld bij dezelfde organisatie en kunnen terugvallen op dezelfde hulpverlener waar zij een vertrouwensrelatie mee hebben opgebouwd. Met de subsidieverlening ambieert de gemeente meer samenhang en integraliteit in de ondersteuning ten gunste van het herstel van dakloze inwoners binnen de U16.

Continuïteit van zorg
Op 1 januari 2021 gaat de nieuwe subsidieperiode in. Voor daklozen die nu al hulp of ondersteuning ontvangen worden afspraken gemaakt over de continuïteit van de hulpverlening. Uitgangspunt is dat zij waar mogelijk hun huidige hulpverlener behouden en daardoor zo min mogelijk merken van de overgang. Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht zet in op behoud van de huidige professionals en een herkenbare plek. In het najaar ontvangen de cliënten van hun eigen zorgverlener meer informatie, toegespitst op hun specifieke situatie.

Subsidietraject
Maart 2020 publiceerde de gemeente de uitvraag voor de basiszorg daklozen. Drie partijen hebben een aanvraag ingediend. Een beoordelingscommissie bestaande uit cliëntvertegenwoordigers vanuit de doelgroepen dakloze jongvolwassenen en volwassenen, een onderzoeker op het gebied van dakloosheid en vakinhoudelijke experts vanuit de gemeente, heeft de aanvragen beoordeeld. De aanvraag van Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht werd als beste beoordeeld.
Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht heeft de ambitie en de gewenste doorontwikkeling van de basiszorg aan dakloze inwoners in haar aanvraag volledig en als beste invulling gegeven. De visie op normaliseren en herstel, zorg dichtbij met als uitgangspunt de leefwereld van daklozen en de concrete vertaling hiervan naar de uitvoering zijn doorslaggevend geweest. Zo heeft de stichting goed omschreven met welke problematiek daklozen te maken hebben, maakt onderscheid tussen verschillende vormen van dakloosheid en is reëel in de haalbaarheid van gewenste oplossingen.
Het gaat om een voorlopige subsidieverlening, met een bezwaartermijn van zes weken

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws