Afbeelding

Lessen over afleiding in het verkeer van start op Utrechtse scholen

Nieuws

REGIO > Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’ is dinsdag 13 oktober van start gegaan op basisschool Meester Vos in Hagestein. Zo’n 50 leerlingen deden mee aan dit lesprogramma dat in opdracht van de provincie Utrecht gegeven wordt aan groepen 7 en 8 van de basisschool en aan brugklassen. Daarnaast zijn bepaalde leermiddelen van dit programma ook buiten schoolverband beschikbaar zodat ook de omgeving van de leerlingen bereikt kan worden.

In de lessen ervaren leerlingen dat ze echt geen twee dingen tegelijk kunnen doen, omdat de aandacht maar op één ding gericht kan zijn. Die ervaring vindt vervolgens zijn toepassing op de virtuele fietssimulator; fietsen en een mobiel telefoongebruik gaan inderdaad niet samen. Door middel van het samen maken en instuderen van een rap in het schoollokaal wordt deze ervaring nog eens opgeslagen in het geheugen van de leerlingen.

Afleiding in het verkeer

Sociale media gebruiken in het verkeer is levensgevaarlijk. Even snel een berichtje lezen of zelfs schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer waarneemt en niet adequaat kan reageren op onverwachte situaties. Vanaf 1 juli 2019 is het voor fietsers wettelijk verboden om een mobiele telefoon in de hand te houden tijdens het fietsen. De jongeren van nu zijn opgegroeid met de smartphone en zijn de automobilisten van straks. Daarom is het extra belangrijk hen nu vast deze norm mee te geven. Het lesprogramma ‘Mobiel in de hand, fiets aan de kant’ is hier door Traffic Skills speciaal voor ontwikkeld en past bij de landelijke MONO-campagne. externe link

Verkeerseducatie in de provincie Utrecht

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht. De provincie zet zich in om de situatie op de Utrechtse wegen zo veilig mogelijk te houden. Dit doen we door de wegen duurzaam veilig in te richten en door te investeren in educatie en verandering van gedrag. We bieden als provincie een breed programma verkeerseducatie aan voor onder meer 0- tot 15-jarigen, jonge bestuurders en ouderen. De provincie werkt daarbij samen met gemeenten, scholen en aanbieders van educatieve producten. We kiezen met name voor producten die in alle gemeenten kunnen worden toegepast. Daarnaast kunnen gemeenten ook educatieve producten aanvragen die aansluiten bij specifieke lokale thema’s.

Meedoen?

Basisscholen en middelbare scholen in de provincie Utrecht die ook graag deze lessen over afleiding in het verkeer aan hun leerlingen willen geven, kunnen contact opnemen met Josian Weegenaar van Traffic Skills: Josianw@gmail.com externe link, 06 - 44 12 36 29. Ook gemeenten, winkelcentra en sportclubs kunnen contact opnemen met Traffic Skills als zij de lessen willen geven.

De gastdocenten van Traffic Skills nemen in hun lessen alle benodigde coronamaatregelen in acht en werken volledig volgens de richtlijnen van de school.

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws