Afbeelding
Provincie Utrecht

Provincie Utrecht lanceert website met woningmarktcijfers

Nieuws

REGIO > De provincie Utrecht biedt via de nieuwe monitor Wonen  externe linkactuele en eenduidige gegevens over de woningmarkt op basis van betrouwbare bronnen. De website toont gegevens over nieuwbouw, verkoop en verhuur, transactieprijzen, plancapaciteit en biedt ook inzicht in demografische trends. 

Zo geeft de monitor Wonen een goed beeld van de huidige woningmarkt in de provincie Utrecht en fungeert het als kennisbank voor overheden, marktpartijen en overige partners van de provincie.

Het aanpakken van het woningtekort staat hoog op de agenda van de provincie Utrecht. De provincie werkt samen met overheden en bedrijven aan de bouw van 10.000 woningen per jaar. De helft van deze nieuwe woningen moet onderdeel zijn van het sociale en middeldure segment.

Volwaardig data- en kennisplatform

De monitor Wonen wordt een volwaardig data- en kennisplatform voor gemeenten, provincie, marktpartijen en het Rijk. Ook inwoners van de provincie kunnen de monitor raadplegen voor concrete informatie over de woningmarkt op elk gewenst schaalniveau. Verder zijn ook de trends   en ontwikkelingen op de woningmarkt zichtbaar. Zo is bijvoorbeeld te zien wat de gemiddelde transactieprijzen in de koopsector zijn en de slagingskansen in de sociale huursector.

Gedeputeerde Wonen en Binnenstedelijke Ontwikkeling Rob van Muilekom: “Ik vind het belangrijk dat actuele en betrouwbare informatie over de woningmarkt in de provincie Utrecht proactief wordt gedeeld. Met de nieuwe monitor Wonen brengen we de cijfers overzichtelijk bijeen op verschillende schaalniveaus; zowel provinciaal, regionaal als gemeentelijk. De monitor biedt eenduidige en betrouwbare gegevens aan, waardoor de afstemming met het Rijk en gemeenten vergemakkelijkt wordt. Zo kunnen we als provincie tijdig bijsturen. We kunnen bijvoorbeeld zien wat de woningbehoefte is in een gemeente en welke woningbouwplannen er op de plank liggen. Om ervoor te zorgen dat deze plannen zo snel mogelijk worden uitgevoerd, geven we ondersteuning vanuit het programma Versnelling Woningbouw om deze woningbouwplannen versneld te realiseren.

Groeimodel

De website moet worden gezien als een groeimodel en wordt verder ontwikkeld en aangevuld op basis van wensen van medeoverheden, betrokken marktpartijen en corporaties. In de loop van 2021 wordt er een update van onder andere brondata, betaalbaarheid van woningen, doorstroming op de woningmarkt en nieuwe onderwerpen doorgevoerd, zodat de monitor zo’n realistisch mogelijk beeld blijft geven van de woningmarkt.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op per mail via binnenstedelijkeontwikkeling@provincie-utrecht.nl

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws