Afbeelding
Provincie Utrecht

Utrechtse aanvraag Groeifonds met nieuwe stations en ightraillijnen door naar beoordelingscommissie

Nieuws

UTRECHT > Een nieuw intercitystation en twee nieuwe lightraillijnen voor Utrecht en de regio zijn een stap dichterbij. De Utrechtse aanvraag voor het Nationaal Groeifonds is officieel voorgedragen bij de beoordelingscommissie. Het Rijk ziet de bereikbaarheid en verstedelijkingsopgave van de regio Utrecht als topprioriteit. Deze investering van 2,1 miljard euro in het hart van het land is hard nodig om woningen te bouwen en banen te creëren, waardoor stad en regio op een gezonde manier kunnen groeien.

Provincie Utrecht, gemeente Utrecht en regiogemeenten zijn blij met de voordracht aan de beoordelingscommissie. Gedeputeerde Arne Schaddelee (mobiliteit): “Samen met Rijk en regio hebben we de schouders gezet onder dit plan en de gezamenlijke opgaven. Ik ben heel blij met deze goede samenwerking. Het feit dat de ministers ons nu voordragen, bevestigt dat we een goed plan hebben uitgewerkt.”

“Dit is de beste investering die Nederland kan doen in gezonde mobiliteit”, zegt wethouder van gemeente Utrecht Lot van Hooijdonk. “De OV-ring Utrecht maakt de bouw van 60.000 woningen en de komst van 50.000 banen mogelijk. Die moeten vooral komen rond deze OV-ring, zodat wonen, werken en voorzieningen samenkomen. Die nabijheid zorgt ervoor dat mensen minder hoeven reizen.”

Stichting Utrecht Science Park ondersteunt de aanvraag samen met vijftien grotere partners op en rondom het USP, dat 27.000 werknemers en ruim 50.000 studenten telt. “Utrecht Science Park is het grootste science park van Nederland en heeft een internationaal gezien unieke kennisconcentratie”, zegt Jan Henk van der Velden, directeur van Stichting USP. “Met deze investering in bereikbaarheid, kunnen we deze enorme potentie verder benutten. Daarmee dragen de bedrijven en instellingen op het USP bij aan een gezonder en duurzamer leven en geven zij een grote impuls aan de kenniseconomie.”

Nationaal belang

Mede door de centrale ligging van de regio Utrecht, plukt heel Nederland de vruchten van een bijdrage uit dit Groeifonds. De uitbreiding van het openbaar vervoer (OV) zorgt voor 14 procent minder verkeer op de Ring Utrecht, waardoor er minder files zullen zijn in de spits. De verdere ontwikkeling van het Utrechtse kennis- en innovatienetwerk die met de investering gestimuleerd wordt, levert Nederland extra BBP-groei op van 0,2 procent per jaar.

Met het Nationaal Groeifonds wil het kabinet meebetalen aan projecten die van nationaal belang zijn op het gebied van kennisontwikkeling, infrastructuur, onderzoek, ontwikkeling en innovatie. In de aanvraag voor de regio Utrecht moet het nieuwe intercitystation Lunetten-Koningsweg Utrecht Centraal ontlasten. Twee nieuwe lightraillijnen (sneltram) verbinden de stad met omliggende gemeenten. De Merwedelijn loopt tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein, de Waterlinielijn verbindt Utrecht met Zeist.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws