Afbeelding
©Fotogeniek: Jeroen van der Meyde

Utrecht verruimt regels giften in de bijstand en past witgoedregeling aan

Nieuws

UTRECHT > Utrecht verruimt twee regelingen om mensen met een laag inkomen te helpen rondkomen. Bijstandsgerechtigden mogen giften tot 1000 euro houden. En de bijzondere bijstand voor het vervangen van witgoed wordt een gift in plaats van een lening. Dit laatste geldt voor Utrechters met een inkomen tot het sociaal minimum. Bij beide regelingen blijft de gemeente oog houden voor de persoonlijke situatie en maatwerk bieden. Bijvoorbeeld als een gift hoger is of als iemand een hoger inkomen heeft.

Wethouder Linda Voortman: “We zien al jaren dat mensen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering of een minimum inkomen moeite hebben met rondkomen en meedoen. Door de regels voor het ontvangen van giften te verruimen geven we hen meer lucht, zodat zij bijvoorbeeld een keer boodschappen kunnen krijgen van een vriend of familielid. Daarnaast passen we de regeling voor witgoed aan. Die wordt standaard een gift voor mensen met een minimuminkomen. Zo hebben we oog voor de leefwereld van Utrechters”. 

Inwoners met een bijstandsuitkering een gift krijgen, mogen deze houden. Het gaat om giften van bijvoorbeeld familie of vrienden. Deze standaard vrijlating geldt ook voor maandelijkse bedragen tot 100 euro per maand, met een maximum tot 1000 euro. Voor hogere giften blijft de gemeente per situatie kijken of ze deze kan vrijlaten. In het verleden werd bij een gift per situatie bekeken of deze vrijgelaten kon worden of moest worden gekort op de uitkering. Het standaard vrijlaten tot 1000 euro geeft Utrechters meer duidelijkheid.

Witgoedregeling
Utrechters met een inkomen op bijstandsniveau hebben recht op bijzondere bijstand wanneer hun koelkast of wasmachine het onverwachts begeeft en er geen spaargeld is voor een nieuwe. Vanaf nu krijgt deze groep mensen de bijzondere bijstand voor witgoed standaard als gift. Voor inwoners met een hoger inkomen, blijft de gemeente kijken naar de persoonlijke situatie en biedt maatwerk. In de oude regeling kregen zij voor deze kosten een sociale lening en was dit bedrag alleen in bijzondere situaties een gift. Bijvoorbeeld vanwege andere schulden.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws