Afbeelding
©iStockphoto.

WIL in je buurt voert actie

Nieuws

VLEUTEN > De welzijnsorganisatie WIL in je buurt voert deze week een actie in Vleuten-De Meern. De vrijwilligers van WIL gaan de straat op om aandacht te vragen voor de activiteiten van hun organisatie. “Door de lockdown zijn we misschien niet op 100% sterkte, maar er zijn nog voldoende mogelijkheden om goede burenhulp te geven” zegt Jacques van der Bom namens de organisatie. “Dat moeten de mensen ook weten, en daarom gaan we de straat op.”

WIL in je buurt merkt dat mensen sinds de lockdown terughoudend zijn om hulp te vragen. “Dat is op zich wel logisch, want je wilt natuurlijk niemand belasten, maar wat men niet voldoende weet is dat er nog voldoende dingen zijn die je wél kunt doen. Juist in deze tijd is het belangrijk om hulp van je buren te vragen als je even niet meer weet hoe het moet”, zegt Van der Bom. WIL is de organisatie die deze burenhulp in Vleuten-De Meern coördineert.

WIL staat voor Wijk Informatie Lijnen (WIL) en is actief in de postcodegebieden 3451 tot en met 3455. De ruim 100 vrijwilligers geven concrete burenhulp bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen, het vervoer over kleine afstanden of een klusje aan huis of in de tuin. Soms moet dit soort hulp even wachten, omdat de overheid beperkende maatregelen heeft afgekondigd. “Maar er zijn altijd mogelijkheden om toch iets voor elkaar te betekenen” zegt Van der Bom. “Enkel de algemene hulpdienst, die vooral gericht is op ontmoeting & contact moet af en toe echt ‘nee’ zeggen door de Corona-maatregelen, maar dan nog kunnen we kijken of bijvoorbeeld een ontmoeting op afstand nog iets toevoegt.”

Een belangrijk onderdeel van WIL is de Wijk Informatie, wat ook in de naam WIL zit. Op hun website www.wilinjebuurt.nl heeft WIL honderden tips verzamelt van wat er in de wijk te doen is en waar informele zorg wordt gegeven. Je kunt er zelfs vinden waar zich breiclubjes bevinden of andere hobby’s en activiteiten. “Geen enkele andere wijk in Utrecht geeft zo’n compleet beeld van de hulp die in de wijk wordt aangeboden” aldus Van der Bom. “Onze slogan is ‘WIL wijst je de weg’ en dat is precies wat wij met onze website doen.”

Omdat men bij WIL merkte dat de buurtgenoten terughoudender werden bij het vragen om hulp gaat men deze week de straat op. “Het is de bedoeling dat wij in veel brievenbussen een informatiefolder stoppen. In totaal hopen we toch zo’n 2.500 mensen te bereiken” zegt Gineke Sleeboom van WIL, die de verspreiding coördineert. “Het is van groot belang dat mensen in de wijk weten dat hun buren ook in deze tijd voor hen klaarstaan. Je hoeft alleen maar even naar ons nummer te bellen 030 6773131 of ons een mail te sturen.”

In de folder wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de hulp die WIL aanbiedt. Minstens zo belangrijk is de oproep aan mensen in de wijk om ook actief te worden, als vrijwilliger bij WIL. Dat kan zijn bij de diverse diensten, maar ook in het kleine groepje dat voor de communicatie zorgt is versterking welkom.

“Wij verwachten dat de hulpvraag binnenkort weer sterk zal toenemen” zegt Gineke. “Dan willen we ook voldoende op sterkte zijn om de inhaalvraag aan te kunnen.” Kijk voor meer informatie op www.wilinjebuurt.nl. De folder is ook af te halen in een van de buurthuizen van Vleuten-De Meern.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws