Afbeelding

Waterwinpark krijgt een eigen Waterwinparklab voor ontdekken en ontmoeten

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Bewoners hebben via dit platform gereageerd op de drie voorstellen. Hiervoor zijn meer dan 200 enquêtes ingevuld. Vervolgens hebben de kunstenaars/ontwerpers op 1 februari hun voorstel gepresenteerd aan de kunstwerkgroep. Die was verrast door de geheel eigen invulling en aanpak van de kunstenaars. De kunstwerkgroep heeft gekozen voor het Waterwinpark-lab van Sannah Belzer.

“Waterwinpark-lab” vergroot (drink)waterbewustzijn

Als het gaat om (drink)waterbewustzijn, sprong het “Waterwinpark-lab” van Sannah Belzer er bovenuit. Zij wil een plek maken waar het park met al haar geheimen ontdekt en onderzocht kan worden. Het lab informeert bezoekers van het park zo over de functie van het landschap en het is een ontmoetingsplek. Daarnaast kan het lab door omliggende scholen, natuurorganisaties en Vitens worden ingezet voor onderwijsprogramma’s. 

Romeinse link

Het ontwerp van het lab is gebaseerd op een ‘impluvium’ uit de Romeinse tijd. Een plek voor ontmoeting en ontspanning waar (regen)water centraal stond. Dit gegeven sluit aan op de Romeinse historie die al in Leidsche Rijn aanwezig is. De stamp-lemen opbouw van het lab verwijst naar de lagen in de ondergrond, waardoor het water reist voordat het opgepompt wordt voor de drinkwaterwinning.

Vervolg

De komende maanden wordt de fondswerving voor de realisatie van het Waterwinpark-lab opgezet. Wanneer voldoende geld bij elkaar is gebracht zal het project van Sannah Belzer verder uitgewerkt worden. De uitvoering start naar verwachting in juni 2022. Sannah gaat bij de verdere uitwerking samenwerken met bewoners, scholen en betrokken organisaties.



Waterwin Parklab             

Het waterwinpark is een intrigerende plek, op het eerste gezicht lijkt het een normaal park te zijn maar diep onder de grond wordt er drinkwater gewonnen voor vele gezinnen in Nederland. Het lijkt zo vanzelfsprekend water uit de kraan dat je kan drinken, maar is dat eigenlijk wel zo?

Waterwin parklab: geheimen waterwinpark onderzoeken en begrijpen

Het project ‘Waterwin parklab’ nodigt uit om het waterwinpark met al zijn geheimen te onderzoeken en beter te begrijpen. Maar ook om elkaar te ontmoeten, je boterham op te eten of schuilen tegen de regen.

Plek voor ontmoeting, ontspanning en overdenking

De vorm van het ‘Waterwin parklab’ is geïnspireerd op een ‘impluvium’ uit de Romeinse tijd. Dit was veelal een plek waar ontmoeting, ontspanning en overdenking plaats vond en regenwater werd opgevangen. We gebruiken overal drinkwater voor terwijl soms ook regenwater gebruikt kan worden (toilet, wasmachine bijv.). Het regenwater dat via het groendak opgevangen wordt in een jaar staat gelijk aan het verspilde volume aan drinkwater door 1 persoon per jaar.

Onder het dak staat een muur uit stampleem. De muur is eigenlijk een schaalmodel van de ondergrond. Elke laag vertelt een verhaal. Er wordt uitleg gegeven over de wonderlijke wereld van onze ondergrond. Wist je hoe snel regenwater reist door de verschillende lagen? Hoe lang geleden zijn deze lagen eigenlijk gevormd? In de muur wordt het regenwater opgevangen. Ook zijn er verschillende deurtjes te vinden. Ze verbergen meetinstrumenten om op onderzoek uit te gaan. Soms zijn dit praktische hulpmiddelen - om te weten, te meten en te spelen- maar ook poëtische objecten die de verbeelding prikkelen.

Magazine

Er zal een magazine gemaakt worden waar uitleg wordt gegeven over de instrumenten, de waterkringloop, de historie van de plek en meer.

Het opgevangen regenwater loopt langzaam door een zand/klei filter, als er genoeg water verzameld is zal er een klein stroompje ontstaan dat meandert door het park. Zullen er andere planten groeien nu er meer water infiltreert? Het opgevangen water wordt terug aan de grond gegeven om zo over 200 jaar weer als drinkwater te dienen.

Het project kan worden ingezet voor educatieve doeleinden maar dient ook als ontmoetingsplek en verwonderingslocatie.

Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws