Afbeelding
Provincie Utrecht

Provincie tekent City Deal voor toekomstbestendige, duurzame en energieneutrale woningbouw in regio

Nieuws

REGIO > De provincie Utrecht wil jaarlijks 10.000 woningen bouwen, maar wel op een duurzame, toekomstbestendige en energieneutrale manier. Dat betekent met aandacht voor uitputting van grondstoffen en uitstoot van CO2 en stikstof. Om dit te kunnen realiseren, ondertekende de provincie Utrecht de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Hierdoor werken steden, provincies, Rijk, bouwbedrijven, kennisinstellingen en koepelorganisaties samen om de bouw te verduurzamen. Centrale ambitie is om de bouwsector de drijvende kracht te laten zijn voor de circulaire economie.

Ambitieus

De komende jaren zal veel moeten veranderen in de manier waarop er gebouwd wordt en de materialen waarmee dat gebeurt. Gedeputeerde Binnenstedelijke Ontwikkeling en Wonen Rob van Muilekom: ”We willen woningen bouwen die toekomstbestendig zijn en die over 30 jaar nog voldoen aan de eisen van die tijd wat duurzaamheid betreft. Maar daar is veel kennis voor nodig en goede praktijkvoorbeelden zodat we van elkaar kunnen leren. Deze City Deal helpt ons daarbij en laat zien dat circulair en conceptueel bouwen bijdragen aan de betaalbaarheid en de voortgang van onze bouwambities.”

Convenant Duurzaam Bouwen

De partners van de City Deal gaan samen aan de slag met industrieel, demontabel en biobased bouwen. Er wordt gezocht naar nieuwe waarderingsmethoden om circulair en demontabel bouwen betaalbaar en financierbaar te maken. Zo draagt de bouwsector bij aan de circulaire economie en dragen innovatie en duurzame bouwtechnieken bij aan een waardevolle gebouwvoorraad. “Als provincie Utrecht willen wij nog een stapje verder gaan en zelf een Convenant Duurzaam Bouwen opstellen samen met onze gemeenten, de corporaties en marktpartijen; om een gelijk speelveld te creëren hoe invulling te geven aan circulariteit, klimaatadaptiviteit en energieneutraliteit. Hiermee kunnen we zelf inhoud en vorm geven aan hoe wij de bouw van woningen op een duurzame manier kunnen realiseren en waarbij er ook ruimte is om in de praktijk te experimenteren en te leren.” aldus Van Muilekom. 

City Deals

In City Deals  externe link werken gemeenten, Rijk, private partijen, kennisinstellingen en andere organisaties in gelijkwaardigheid samen aan innovatieve oplossingen voor complexe stedelijke opgaven. Inmiddels zijn 27 City Deals ondertekend rond diverse multidisciplinaire vraagstukken, zoals elektrische deelmobiliteit, maatwerk in het sociaal domein, klimaatadaptatie en stedelijk voedselbeleid.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws