: ambulanceverpleegkundige Robin Heijgen (links) en bachelor medische hulpverlening Melvin Nietveld met hun geruilde tenue
: ambulanceverpleegkundige Robin Heijgen (links) en bachelor medische hulpverlening Melvin Nietveld met hun geruilde tenue

Spoedeisende hulp verpleegkundigen en ambulancemedewerkers wisselen van baan

Nieuws

REGIO > De regionale ambulancedienst RAVU en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein gaan een samenwerking aan om verpleegkundigen in een combibaan van functie te laten wisselen. Beide instellingen willen daarmee het werk afwisselender en aantrekkelijker maken voor hun eigen medewerkers, maar in de toekomst ook voor nieuwe verpleegkundigen. Het gaat om een proef van twee jaar.

De samenwerking is een voorbeeld van streven naar intensievere samenwerking in de zogeheten acute zorg. Daarin zijn ambulancedienst en de afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen belangrijke spelers. Zo sluit de zorgverlening beter aan, als verpleegkundigen beter op de hoogte zijn van procedures en werkwijzen bij de ander. Bovendien draagt het bij aan meer werkplezier en behoud van zorgmedewerkers voor zowel het ziekenhuis als de RAVU.

Zowel het St. Antonius Ziekenhuis als ambulancedienst RAVU streven naar duurzame inzetbaarheid van verpleegkundigen. Beide partners hebben te maken met verpleegkundigen die vertrekken. In het ziekenhuis hebben sommigen behoefte aan meer afwisseling terwijl de ambulanceverpleegkundigen soms het teamwork van het ziekenhuis missen. De pilot beoogt verpleegkundigen meer mogelijkheden te bieden hun kennis en ervaring te verbreden, hun werkomgeving aantrekkelijker te maken en zo langer voor de instellingen te behouden.

Bestuursvoorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis Luc Demoulin: ,,De overeenkomst is vooral belangrijk voor onze medewerkers. Ze hebben vaak ambitie en willen een volgende stap maken. Dit is een mooie manier om daarin te voorzien.” RAVU-directeur Jack Versluis: ,,Het is belangrijk te begrijpen wat het werk van de ander is en het gaat om regionale samenwerking. Als de proef een succes is, willen we die zeker uitbreiden naar andere ziekenhuizen.”

De ambulanceverpleegkundigen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp van het St. Antonius Ziekenhuis kunnen zelf aangeven of zij interesse hebben om aan de proef mee te doen. Na selectie volgt een opleidingstraject van maximaal acht maanden. Na een selectieprocedure beginnen de eerste kandidaten hier na de zomer aan en kunnen de deelnemers komend voorjaar aan de slag bij de andere zorgpartner. Ze worden dan telkens afwisselend acht weken bij de ene, dan weer bij de andere dienst ingezet.

Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws