Afbeelding

5000 auto’s uit de spits bij Lage Weide

Nieuws

UTRECHT > Ondernemers op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide willen samen met bedrijven in de omgeving 5.000 auto’s uit de spits halen. Niet door mensen thuis te laten werken, maar door ze zoveel mogelijk op de fiets naar het werk te laten gaan

Lage Weide speelt, met zijn grote distributiecentra en maakindustrie, een belangrijke rol in de bevoorrading van de regio en ver daarbuiten. Waar een groot deel van Nederland tijdens de coronacrisis stilviel en thuis ging werken, bleef het op Lage Weide druk: dubbele diensten en extra personeel waren nodig om alle bestellingen bij mensen thuis te krijgen. Nu gaan de ondernemers de bereikbaarheid van hun gebied verbeteren.

Files

Nu ook de rest van Nederland weer open is, kunnen de files niet uitblijven. De ondernemers op Lage Weide, waar 25.000 mensen werken, hebben daarom besloten om 20 procent van hun woon-werkverkeer uit de spits te halen. Samen met de buren van bedrijventerreinen Haarrijn en de Wetering willen ze ervoor zorgen dat er 5.000 auto’s minder de weg op gaan naar Lage Weide. Vanwege de aard van de bedrijven is thuiswerken lang niet altijd mogelijk. Ze willen het doel daarom vooral bereiken door hun medewerkers te stimuleren om op de fiets te komen. Het is de bedoeling dat het doel in 2025 bereikt is.

Ploegendiensten

Op Lage Weide wordt veel in ploegendiensten gewerkt, met vaste start- en eindtijden. Op een minder druk tijdstip reizen is dan niet mogelijk. En thuiswerken ook maar voor een beperkt aantal medewerkers. Voor 13.000 medewerkers ligt de woon-werkafstand echter onder de 7,5 km. Fietsen is dus wel een oplossing. Om er meteen 5000 te laten fietsen is zeer ambitieus, mede omdat de fietsinfrastructuur niet optimaal is. Dat ondervond ook fietsburgemeester Jelle Bakker die onlangs op uitnodiging van Goedopweg een fietstocht maakte op het bedrijventerrein. De ondernemers zijn ervan overtuigd dat meer mensen op de fiets krijgen een mission possible is en zij gaan zich daar dan ook graag hard voor maken. Daarom organiseren zij niet alleen allerlei activiteiten, maar gaan ze ook delen van parkeerplaatsen afstoten.

Hiermee hopen de ondernemers drie vliegen in een klap te slaan: de aantrekkelijkheid van hun terreinen als logistieke hotspot Utrecht gaat omhoog als de bereikbaarheid verbetert, ze leveren een forse bijdrage aan de verduurzaming van het verkeer in de regio en ze verhogen de vitaliteit van hun medewerkers.

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws