Afbeelding

Health Hub Utrecht voor meer gezondheid en geluk inwoners regio Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Health Hub Utrecht zet volgende stap om gezondheid en geluk voor alle inwoners in de regio Utrecht bereikbaar te maken door het verstevigen van de samenwerking in een regionaal innovatie-ecosysteem.

Health Hub Utrecht: een diversiteit aan partners met een gezamenlijk doel

In de Health Hub Utrecht werken sinds 2016 gemeenten in de regio Utrecht, de provincie, ziekenhuizen, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties, maar ook ontwerpers, ondernemers en actieve bewoners in de regio samen. Zij proberen met denken, doen en aandacht het dagelijkse leven van alle inwoners in iedere levensfase te ondersteunen. Gezonder kunnen leven en voorkomen van ziekte zijn daarbij minstens even belangrijk als genezen en verzorgen. Ook zetten ze met elkaar de regio op de kaart als testbed voor innovaties in het gezondheids- en sociaal domein en als interessante vestigingsplaats voor bedrijven in die sectoren.

De volgende stap: Bundelen van alle kennis en kunde in de regio

De 27 aangesloten partners bij de Health Hub Utrecht zetten op 14 september 2021 een volgende stap in hun ambitie om gezondheid en geluk voor alle Utrechters in 2030 bereikbaar te maken, gezondheidsverschillen te verkleinen. Dit moet Utrecht nog steviger positioneren als dé regio voor samenwerking op het gebied van gezondheidszorg en welzijn. De partners verlengen de lopende Citydeal Health Hub (2016) tussen regio en Rijk tot en met 2022. Ook ondertekenen zij een samenwerkingsovereenkomst voor diezelfde periode, in opmaat naar een vervolg samenwerking tussen 2023 en 2030.

Bestuurlijk trekkers van het netwerk Margriet Schneider (voorzitter raad van bestuur UMC Utrecht) en Eelco Eerenberg (wethouder gemeente Utrecht) zijn er eensluidend over: “Samen is echt beter. We hebben zoveel medische, sociale, ruimtelijke en economische kennis en kunde in onze regio, die moeten we nú bundelen zodat we de gezondheid en geluk voor alle inwoners in onze regio verbeteren nu en in de toekomst.”

Innovatie door samenwerken naar behoeften van en met bewoners

Binnen de Health Hub Utrecht wordt langs drie sporen gewerkt: wijkgerichte preventie, digitale transformatie en een vitale arbeidsmarkt. Zo werken coalities van partijen aan een gezonde leef- en werkomgeving, kansrijke start van het jonge kind in de eerste duizend dagen en langer zelfstandig thuis wonen voor ouderen. Ook rond digitale gezondheidsvaardigheden en het hebben van regie door de inwoner op de eigen gezondheidsdata wordt samengewerkt. Daarnaast is een regionaal talent en transferpunt voor medewerkers in de zorg in ontwikkeling, waardoor van baan veranderen binnen de zorg makkelijker wordt. Verder wordt samen met bewoners gewerkt aan opgaven in wijken en buurten.

De regionale samenwerking past in het Rijksbeleid

Health Hub Utrecht geeft hiermee concreet invulling aan de wens tot meer samenwerking in de regio zoals ook verwoord in de plannen van het Ministerie van VWS, bijvoorbeeld in de discussienotitie Zorg voor de Toekomst. In de Health Hub Utrecht wordt samengewerkt aan de opgaven die in recente landelijke rapporten worden benoemd als noodzakelijke sleutels om de gewenste transformatie in zorg en welzijn te versnellen. Ook draagt de regio hierdoor krachtiger bij aan het missiegerichte innovatiebeleid van de landelijke topsector Life Sciences & Health. Zo wordt in de regio Utrecht de verbinding gelegd tussen de kwaliteit van leven van bewoners, de kracht van ondernemers en de ambitie van overheden.

volg de heAlth Hub Live! Uitzending op You Tube

Voorafgaand aan de ondertekening op 14 september blikken in een live uitzending een aantal tafelgasten terug naar het ontstaan van het netwerk en kijken vooruit naar de volgende fase. De uitzending start om 16.30 uur en is te volgen via het Health Hub Utrecht kanaal op YouTube. Abonneren kan via de volgende link: https://www.youtube.com/channel/UC3Wqeamdu13QiJU5Lmxx0mA

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws