Afbeelding

Romeins schip De Meern 1 komt tot leven in nieuw stripalbum

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > Onlangs is de Nederlandse Limes door de Unesco opgenomen in de lijst van werelderfgoed. De vaderlandse Limes bevindt zich daardoor nu in het gezelschap van: de Egyptische Piramiden, de Taj Mahal, Stonehenge en de beelden op het Paaseiland.

Uitgeverij PelikaanPers brengt nu een stripboek over de Romeinse Limes uit met als titel “Wendila” geschreven en getekend door Hennie Vaessen. Striptekenaar Vaessen maakt boeken met goed gedocumenteerde verhalen over spannende geschiedenis. Vaessen laat ons zien hoe het vroeger uitgezien kan hebben. Hij maakt hiervoor gebruik van de vele archeologische vondsten die te zien zijn in onder andere het RMO in Leiden, Museum Het Valkhof in Nijmegen en Castellum Hoge Woerd in de Meern.

De Limes

Het verhaal van “Wendila” speelt zich af ten tijde van de Limes. De Limes is, in het begin van onze jaartelling zo’n 300 jaar lang, de grens van het Romeinse Rijk. In onze streken loopt die grens voor een groot gedeelte langs de rivier de Rijn. Ten noorden van de Rijn wonen de barbaren, ten zuiden overheerst de Romeinse beschaving.

Het verhaal

Ergens in de tweede eeuw na Christus trekt een Romein, Sextius Salvius genaamd, samen met Wendila, zn jonge slavin, door onze streken op weg naar Praetorium Agrippinae (Valkenburg, ZH). De reden voor deze lange en uitputtende tocht is een medische. Een uiterst belangrijk persoon moet genezen worden van zijn oogkwaal en Sextius Salvius beheerst deze kunst als geen ander. Dat het een reis vol gevaren wordt, is al snel duidelijk.

Het schip

Een gedeelte van hun reis maken Sextius Salvius en Wendila als passagiers van een Romeinse vrachtboot op de Rijn. In 1996 wordt bij graafwerkzaamheden in de Utrechtse wijk De Meern zo’n Romeinse vrachtboot gevonden. Door de drassige bodem blijkt het hout van de boot, bijna twee millennia geleden gekapt, bijzonder goed geconserveerd. De unieke vondst zorgt voor een sensatie in de archeologische wereld. Het lijkt erop dat de boot plotseling op de Rijn is vergaan en niet bewust is afgezonken. Het hoe en waarom is een raadsel. Vaessen lost dit raadsel nu eindelijk op in dit stripboek over de Nederlandse Limes.

Isbn: 9789490000158, Full colour, Hard-cover, 48 Pagina’s, Verkoopprijs: 16 euro, Leeftijd: 12 jaar en ouder, Verschijnt: 17 september 2021, Formaat: 23-31 cm.

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws